Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/det-ar-hog-tid-att-se-hur-vara-matvanor-paverkar-djur/

INSÄNDARE

Insändare. ”Det är hög tid att se hur våra matvanor påverkar djur”

Det är hög tid att prata om elefanten i rummet och hur våra matval påverkar djuren, anser insändarskribenten.
Det är hög tid att prata om elefanten i rummet och hur våra matval påverkar djuren, anser insändarskribenten. Foto: Tore Meek/TT

INSÄNDARE. Det finns många exempel på grymheter mot djur som sker helt lagligt. Konsumenterna kan fortsätta att blunda. Är det verkligen gott att äta en skinksmörgås eller dricka ett glas mjölk när man tänker på hur illa djuren far, skriver Helen Thelin.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I dag är de flesta människor medvetna om vad som sker på svenska djurfabriker. Konsumenter känner till att djur far illa men fyller ändå sina varukorgar med kött, ägg och mejeriprodukter. Att köpa animalier innebär ett val att stödja djurindustrin och att blunda för djurens hårda verklighet.

Det finns många exempel på grymheter mot djur som sker helt lagligt i vårt land. Grisar tvingas leva sina korta liv inomhus på hårda betonggolv och bedövas genom att skickas ner i plågsamma koldioxidschakt före slakt.

15 000 tuppkycklingar dödas varje dag i äggindustrin då de anses vara en biprodukt. Kalvar separeras från sina mammor och placeras i ensambox för att människor ska konsumera mjölken och kycklingar är så sönderavlade att de knappt orkar bära upp sin egen kropp.

Varför ska djuren utsättas för allt detta lidande när vi kan välja att äta en växtbaserad kost?

Det är hög tid att prata om elefanten i rummet och hur valen påverkar djuren. Konsumenterna kan fortsätta att blunda för det som sker på djurfabrikerna eller också välja en kost som inte är producerad på djurens bekostnad. Det finns en uppsjö av djurvänliga produkter.

Och handen på hjärtat, är det verkligen gott att äta en skinksmörgås eller dricka ett glas mjölk när man tänker på hur illa djuren far?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt