Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/det-kostar-for-lite-att-vara-kriminell/

INSÄNDARE

Insändare. ”Det kostar för lite att vara kriminell”

Chefskarusellen inom polisen har effektivt tystat all intern kritik. Det är många som har tystnat eller tvingats bort, menar insändarskribenten.
Chefskarusellen inom polisen har effektivt tystat all intern kritik. Det är många som har tystnat eller tvingats bort, menar insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Skrämmande få av de samhällsfarliga brotten klaras upp. Tystnadskulturen och korruptionen har nått en skrämmande nivå i hela samhället. Chefskarusellen inom polisen har effektivt tystat all intern kritik, skriver Anders Bergstedt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Polisens och politikernas kraftsamling har inte haft någon effekt alls på antalet dödsskjutningar. 2021 var de 47 stycken, en mindre än 2020. ”Det kostar för lite att vara kriminell i Sverige”, säger polisens gängexpert Gunnar Appelgren.

”Det är ingenting annat än ett misslyckande”, säger kriminologen Manne Gerell. Samtidigt innebär kraftsamlingen ytterligare avlövning av vanlig polisverksamhet mot vardagsbrott och ligabrott som är företagens och den stora allmänhetens gissel.

Appelgren och Gerell är överens om att huvudproblemet är att skrämmande få av de samhällsfarliga brotten klaras upp. Trots det är Stockholmspolisens regionpolischef Mats Löfvings recept att förstärka med 180 polisanställda från områden som inte klarar sina egna problem.

Åklagarna får motsvarande förstärkningar men allt skall bara gälla fram till sommaren. Linköping har haft fem dödsskjutningar 2021 och inget är uppklarat!

Tystnadskulturen och korruptionen har nått en skrämmande nivå i hela samhället. Chefskarusellen inom polisen har effektivt tystat all intern kritik. Det är många som har tystnat eller tvingats bort, inte bara Peter Springare och Anders Burén. Varför leder inte kritiken mot polisledningen till någonting? Åklagarmyndigheten straffar Lise Tamm och Stefan Lundberg på Ekobrottsmyndigheten på samma sätt som Polismyndigheten straffar Stefan Holgersson.

Den andra sidan av problemet är att det inte finns plats i samhället för dem som valt den grövsta kriminaliteten. De som orkar försöka bryta sin livsstilskriminalitet måste få lockande alternativ.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt