Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/dokumentera-hur-aldre-vill-ha-sin-sista-tid/

Insändare

Insändare. ”Dokumentera hur äldre vill ha sin sista tid”

Foto: Andreas Hillergren/TT

INSÄNDARE. Anhöriga och äldre skulle vinna mycket på att dokumentera hur man vill ha det man inte längre kan uttrycka sin egen vilja. Då kan man företräda sina anhöriga när de själva inte har möjligheten, skriver Lars Holmström.

Läser Maciej Zarembas artikel om sveket mot de äldre (DN Kultur den 13 oktober 2020), men undrar om det inte mer handlar om sveket mot de anhöriga till de äldre sjuka? Jag ställer mig frågan: Vad vill de äldre sjuka själva?

Efter att ha haft en anhörig på äldreboende samt en 90-årig mor boende hemma och nu på sjukhus undrar jag om det handlar om liv till varje pris eller antal lyckostunder?

Trots att besöksförbudet varit förödande för äldre – att inte kunna träffa sina nära och kära i livets slutskede för att inte dö i covid-19 – undrar jag hur många äldre som väljer själva: att avsluta livet på sjukhus med syrgas och dropp med mera i stället för i närhet till sina nära och kära.

Jag tror vi anhöriga och de äldre själva skulle vinna mycket på att dokumentera hur man själv vill ha det man inte kan uttrycka sin egen vilja. För mig har det inneburit att jag som anhörig kan företräda min mor när hon inte själv har möjligheten.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt