Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/eliasson-och-s-ministrarna-borde-skammas/

Insändare

Insändare. ”Eliasson och S-ministrarna borde skämmas”

Dan Eliasson åkte under julhelgen på en resa till Kanarieöarna för att hälsa på sin dotter, trots att hans uppdragsgivare, regeringen, avrått från icke nödvändiga resor med tanke på coronapandemin. Eliasson ansåg dock att hans resa var ”nödvändig”, vilket upprört många insändarskribenter de senaste dagarna.
Dan Eliasson åkte under julhelgen på en resa till Kanarieöarna för att hälsa på sin dotter, trots att hans uppdragsgivare, regeringen, avrått från icke nödvändiga resor med tanke på coronapandemin. Eliasson ansåg dock att hans resa var ”nödvändig”, vilket upprört många insändarskribenter de senaste dagarna. Foto: Christine Olsson/TT

INSÄNDARE. Avslöjanden om makthavares leverne under coronarestriktionerna visar att de lever i en annan verklighet än medborgarna de förmanar. Generaldirektör Dan Eliasson och S-ministrarna borde skämmas, skriver pensionären Birgitta Brissman.

Öppet brev till Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, statsminister Stefan Löfven (S), justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och – troligen – med flera:

Jag är en kvinna, 70++++, som lever i samma land som ni – men ändå inte. Så känns det i alla fall när jag läser om era förehavanden.

Jag har hittills överlevt pandemin tack vare att jag har haft turen att inte bo på något äldreboende.

Vi sitter runtom i landet vid våra köksbord och upprörs över hur ni agerar. Vi öser vår galla över er, men vi har svårt att göra våra röster hörda, om vi inte är journalister, kändisar eller dylikt.

Men ni ska inte tro att vi inte har åsikter om er bara för att ni inte hör oss. Och vi kan fortfarande både tänka och tycka och så dumma är vi inte att vi går på era taffliga förklaringar.

Hur kan du, Dan Eliasson, tro att just din resa är ”nödvändig”? Hur tror du att jag firade jul och nyår? När tror du att jag träffade mina barn och barnbarn senast? Och påstå inte att du var på Kanarieöarna och jobbade.

Och Stefan Löfven och Morgan Johansson, när tror ni att jag var i någon affär och handlade senast? Räcker det att man planerar sina inköp för att det ska vara godtagbart? Magdalena Andersson, din skidresa var förstås nödvändig?

Hur kan ni politiker och myndighetspersoner tro att ni lever i en annan sorts verklighet än den vi andra människor lever i? Ni har visat prov på sällsynt dåligt omdöme.

Sedan låter ni inrikesminister Mikael Damberg stå och förklara för oss vad som har hänt. På politikervis, alltså utan att säga någonting, bara hålla er alla bakom ryggen. Alla är rädda om sitt eget skinn.

Hur kan ni stå med den svenska flaggan bakom ryggen och med myndig röst tala om för oss hur vi ska bete oss när ni inte tycks tro att detsamma skulle gälla er? Jag frågar återigen, lever vi i samma land? Skäms allihop!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt