INSÄNDARE. Med tanke på smittoläget i världen kändes det ansvarslöst och riskfyllt att resa i jul. Därför bokade vi av min sons resa från Spanien – en som MSB-chefen Dan Eliasson var ”nödvändig”, skriver pensionären Lena Nyström.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 07:49
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/eliasson-tyckte-resan-jag-bokade-av-var-nodvandig/

”Gör inga resor om det inte är absolut nödvändigt”, var budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten före jul. Att 10 miljoner medborgare har olika tolkningar om vad som kan betraktas som ”nödvändigt” är inte så konstigt. Men att jag och generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gör olika tolkningar är märkligare.
Dan Eliasson har en dotter som bor i Las Palmas, jag har en son som bor i Barcelona. Båda ville vi fira jul med våra barn.
Senast jag träffade min son var för ett år sedan. Sedan kom pandemin och tillvaron förändrades.
Större delen av året har jag tillbringat på egen hand. Jag har följt Folkhälsomyndighetens råd och anvisningar till punkt och pricka. Eftersom jag inte har bil har jag inte varit utanför min hemstad Malmö sedan i februari (förutom en gång i somras då en vän körde mig till Svedala).
Men till jul skulle jag träffa min son. Biljetter var bokade och vi såg fram emot att äntligen ses, om än utomhus.
Då rusade smittotalen i höjden. Regeringen höjde tonen och fyra dagar före jul bestämde vi oss för att boka av.
Med tanke på världsläget kändes det ansvarslöst och riskfyllt att resa. Som tusentals andra var jag hemma själv på julafton.
Dan Eliasson anser däremot att hans resa till dottern i Las Palmas var ”nödvändig” för de ville fira jul tillsammans. Med tanke på den myndighet som Eliasson har högsta ansvaret för är hans uttalande uppseendeväckande.
Med tanke på vilken myndighet Dan Eliasson har högsta ansvaret för är hans uttalande uppseendeväckande ur flera aspekter. Det säger något om grundvärderingar eller värdegrund som det numera kallas och som varenda myndighet har (säkert även MSB).
Statsminister Stefan Löfvens ledord under pandemin har varit ”tillsammans”. Om och om igen har han upprepat ”Tillsammans ska vi gå igenom den här krisen, vi ska tänka på vår nästa och visa solidaritet”. Men Dan Eliasson, delar du inte statsministerns syn på vad solidaritet i handling innebär?
Att avstå innebär att försaka. Under pandemin har solidariteten prövats, då vi försakar något även för någon annans skull. Det jag tycker är nödvändigt för min egen skull kan vara till skada för någon annan. Därför avstår jag.
Tusentals människor stannade hemma i jul trots att de försakade något. De visade solidaritet. Det gjorde dock inte generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. För det var nödvändigt för honom att resa.