Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/elitklubbar-borde-avsta-fran-coronastodet/

Insändare

Insändare. ”Elitklubbar borde avstå från coronastödet”

Fotbollsklubben Malmö FF är Sveriges rikaste idrottsklubb efter flera års framgångsrikt spel i Europa. Trots detta har klubben sökt och fått statligt coronastöd. På bilden: anfallaren Anders Christiansen jublar efter han gjort mål under den allsvenska matchen hemma mot Elfsborg i söndags
Fotbollsklubben Malmö FF är Sveriges rikaste idrottsklubb efter flera års framgångsrikt spel i Europa. Trots detta har klubben sökt och fått statligt coronastöd. På bilden: anfallaren Anders Christiansen jublar efter han gjort mål under den allsvenska matchen hemma mot Elfsborg i söndags Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

INSÄNDARE. En stor del av det statliga coronastödet till idrotten har gått till proffsklubbar. Elitklubbar som tar emot dessa pengar borde skämmas och tacka nej när nya pengar går att söka i höst, skriver den ideella idrottsledaren Anders Nilsson.

I juni delades det ut ett coronastöd på 500 miljoner kronor till idrottsrörelsen. En stor andel av denna halvmiljard hamnade i klubbar som bedriver professionell verksamhet, med betoning på de två högsta ligorna i fotboll och ishockey.

65 miljoner kronor gick till klubbarna i Allsvenskan och ungefär lika mycket till SHL-klubbarna. 30 av Sveriges cirka 19.000 idrottsföreningar fick alltså 25 procent av det totala stödet. Var detta verkligen tanken med stödet till idrotten?

Var tanken att Malmö FF, med ett eget kapital på 512,9 miljoner kronor, skulle få nästan 10 miljoner kronor i statsbidrag? Var det meningen att Färjestads BK, med eget kapital på 119 miljoner kronor, skulle få drygt 5 miljoner kronor?

Var det verkligen meningen att pengarna skulle fylla på det egna kapitalet i samtliga elitklubbar? Var det meningen att pengarna skulle landa i klubbar där en enda spelare har en årslön som överstiger en årsomsättning i flertalet av landets alla ideella föreningar? Var det meningen att pengarna skulle ge möjligheter för elitklubbarna att fortsätta köpa, eller hyra in, nya spelare för dyra pengar?

Om det var meningen hoppas jag att det kommande tilltänkta stödet får en annan inriktning, som på ett bättre sätt fokuserar på att stödja alla de föreningar som bygger sin verksamhet på ideella krafter och som har ett h-vete i dessa tider för att överleva.

Ni elitklubbar, som hade mage att ansöka, och ta emot stödet – ställ er i skamvrån! Förutom dessa miljoner har ni kunnat ta del av det statliga permitteringsstödet och ni har också kunnat ta del av ”coronasänkningen” av arbetsgivaravgifterna. Det har väldigt få av landets ideella föreningar möjlighet till.

Enligt regeringen ska ytterligare en miljard kronor tillfalla idrottsrörelsen senare under hösten. Min förhoppning är då att idrottens professionella klubbar är så rakryggade att de står upp och uttalar ett gemensamt ”nej tack!” till att ta del av kommande stöd och ett rungande ”ja!” till att i stället fördela stödet till idrottsrörelsens ideella föreningar. Först då får de komma ut ur skamvrån.

Kanske uppfattas mig som en sur, besviken gubbe för att min förening inte fick ta del av stödet i somras. Ja, det är sant att vi inte fick del av stödet men det berodde helt enkelt på att vi inte sökte.

Vår bedömning var att det fanns så många andra ideella klubbar som behövde stödet bättre än vi. Men då trodde vi inte, i vår vildaste fantasi, att den största delen av pengarna skulle hamna i den professionella idrotten. Tji, fick vi då.

Så tänk nu till, alla ni inom den professionella idrotten, så ni slipper stå kvar i skamvrån.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt