Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/erbjud-alla-adopterade-gratis-dna-test/

INSÄNDARE

Insändare. ”Erbjud alla adopterade gratis dna-test”

Erbjud alla adopterade gratis dna-test i släktforskningssyfte, tycker insändarskribenten.
Erbjud alla adopterade gratis dna-test i släktforskningssyfte, tycker insändarskribenten. Foto: Waltraud Grubitzsch/TT

INSÄNDARE. Adopterade barn kämpar med känslor som övergivenhet, ensamhet och utanförskap. Dessa barn bör få adekvat psykologisk hjälp i ett tidigt skede och ett gratis dna-test i släktforskningssyfte, skriver Maria Molina.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Transnationell adoption är inte så enkel som det låter. Ordet adoption beskriver inte det som sker med barnen utifrån deras egna perspektiv, utan det som adoptivföräldrarna gör. De upptar barn som sina egna.

Reaktionerna för barn kommer långt senare. Den första känslan är övergivenhet. Det första som övergivna barn måste göra är att överleva separationen från mamman eller familjen och därefter börja skapa sig en uppfattning om världen. Därtill kommer flytten till ett annat land, namnbyte och en splittrad identitet som för med sig känslor av ensamhet, upplevelser av rasism och utanförskap. Dessa faktorer är tillräckligt många för att barnet ska börja ställa frågor och försöka få bukt med rotlösheten.

Erbjud alla adopterade gratis dna-test i släktforskningssyfte och erbjud dem adekvat psykologisk hjälp från början. Upprätta ett specialistcentrum för dessa frågor.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt