Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ersatt-rekommendationer-med-bindande-regler/

Insändare

Insändare. ”Ersätt rekommendationer med bindande regler”

Ingången till Eriksdalsbadet i Stockholm den 15 juni.
Ingången till Eriksdalsbadet i Stockholm den 15 juni. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Svenskar framstår i resten av världen som irrationella i hanteringen av coronakrisen. Vi borde ersätta rekommendationer med bindande regler, skriver Gustav Friberg.

Jag förundras över bristen på smittspridningsåtgärder i den svenska coronahanteringen. Samma sak gäller inkonsekventa beslut som fattas angående sommaraktiviteter.

När jag handlar – så sällan som möjligt och om möjligt när jag tror det är lite folk och alltid iförd ansiktsmask, skyddsglasögon och handskar – har där aldrig varit färre än 70–80 personer, alla utan tillstymmelse till skydd och oftast utan krismedvetande.

I små butiker och frisersalonger kommer personer varandra nära. När jag kommer in till min mathandlare så har där aldrig varit färre än kanske 50–60 personer plus förmodligen 15–20 personer i personalen. Fortfarande har oftast bara en person någon form av skydd – jag! Detta är inomhus.

Samtidigt spelas fotboll utomhus utan att någon publik får släppas in – på jättearenor där det borde vara enkelt att se till att social distans upprätthålls. Nöjesparker drabbas av samma restriktioner, trots deras troliga förmåga att sköta detta ordentligt.

Varför har man då inte stängt alla köpcentra? Om man är bekymrad över smittspridningen borde krav på skydd i allmänna transporter införas. Och var konsekvent! Vi svenskar framstår i resten av världen som irrationella i vår hantering av krisen.

Att ha en utrikesminister och en krisledning som saknar ödmjukhet för att säga att vi kunde gjort något bättre ger oss inte bättre anseende.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt