Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ett-vardlandsavtal-med-nato-racker/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ett värdlandsavtal med Nato räcker”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson (M) på Natohögkvarteret i Bryssel i höstas. Det är dags att tänka om när det gäller vår Natoansökan, anser insändarskribenten.
Foto: Nato

INSÄNDARE. Turkiet ställer omöjliga krav på Sverige att utlämna ”listade kurder”, som i Erdogans ögon ska betraktas som terrorister. Ett värdlandsavtal med Nato räcker, skriver Claes Thulin.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Är Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm i lördags droppen som kan få den finländska bägaren att rinna över?

Nu låter det som den finske utrikes­ministern Pekka Haavisto kan ha tröttnat på att vänta in ­Sverige vad gäller gemensam ansökan om medlemskap i Nato. Turkiets president Erdogan stämmer in i klagolåten efter koranbränningen och säger att han inte stödjer en svensk Nato­ansökan.

Det ryska överfallet på Ukraina har radikalt försämrat säkerhetsläget i Europa. Många röster höjs för att vi ska söka trygghet i ett fullvärdigt medlemskap i Nato.

Men räcker det inte med värdlandsavtalet med Nato? Sveriges nuvarande värdlandsavtal innebär exempelvis att Natos flygförband kan starta och landa på svensk mark både i freds- och krigstid.

Går vi med och blir fullvärdiga medlemmar innebär det att vi tvingas in i stridshandlingar utomlands och att Sverige blir angreppsmål vid ett krigsutbrott mellan Ryssland och Nato.

Visst ser det mörkt ut för den svenska Natoansökan. Turkiet ställer omöjliga krav på oss att utlämna ”listade kurder”, som i Erdogans ögon ska betraktas som terrorister. Omvänt kräver svensk polis att Turkiet utlämnar brottslingar som har en fristad i Turkiet. Det vägrar den turkiske presidenten att gå med på.

Enligt Aftonbladet har den amerikanske utrikesministern Antony Blinken på tisdagen talat med den finländske och svenske utrikesministern om vikten av ett snabbt medlemskap för båda ­länderna och att samtliga Nato­länder snarast godkänner de svenska och finländska medlemskapen.

Har svenska folket samma uppfattning eller är det dags för en svensk folk­omröstning om medlemskap i Nato?

Så svarar du på insändare och kommenterar