INSÄNDARE. Turkiet ställer omöjliga krav på Sverige att utlämna ”listade kurder”, som i Erdogans ögon ska betraktas som terrorister. Ett värdlandsavtal med Nato räcker, skriver Claes Thulin.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 14:57
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ett-vardlandsavtal-med-nato-racker/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Är Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm i lördags droppen som kan få den finländska bägaren att rinna över?
Nu låter det som den finske utrikesministern Pekka Haavisto kan ha tröttnat på att vänta in Sverige vad gäller gemensam ansökan om medlemskap i Nato. Turkiets president Erdogan stämmer in i klagolåten efter koranbränningen och säger att han inte stödjer en svensk Natoansökan.
Det ryska överfallet på Ukraina har radikalt försämrat säkerhetsläget i Europa. Många röster höjs för att vi ska söka trygghet i ett fullvärdigt medlemskap i Nato.
Men räcker det inte med värdlandsavtalet med Nato? Sveriges nuvarande värdlandsavtal innebär exempelvis att Natos flygförband kan starta och landa på svensk mark både i freds- och krigstid.
Går vi med och blir fullvärdiga medlemmar innebär det att vi tvingas in i stridshandlingar utomlands och att Sverige blir angreppsmål vid ett krigsutbrott mellan Ryssland och Nato.
Visst ser det mörkt ut för den svenska Natoansökan. Turkiet ställer omöjliga krav på oss att utlämna ”listade kurder”, som i Erdogans ögon ska betraktas som terrorister. Omvänt kräver svensk polis att Turkiet utlämnar brottslingar som har en fristad i Turkiet. Det vägrar den turkiske presidenten att gå med på.
Enligt Aftonbladet har den amerikanske utrikesministern Antony Blinken på tisdagen talat med den finländske och svenske utrikesministern om vikten av ett snabbt medlemskap för båda länderna och att samtliga Natoländer snarast godkänner de svenska och finländska medlemskapen.
Har svenska folket samma uppfattning eller är det dags för en svensk folkomröstning om medlemskap i Nato?