Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/finlands-sak-blev-var-nar-natofragan-skulle-avgoras/

INSÄNDARE

Insändare. ”Finlands sak blev vår när Natofrågan skulle avgöras”

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin på en gemensam presskonferens den 24 februari, samma dag som Ryssland invaderade Ukraina. På torsdagen skrev de ett gemensamt pressmeddelande om att de vill att landet får med i Nato, vilket visar att Sverige bara följer sitt östra grannlands väg, skriver insändarskribenten.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin på en gemensam presskonferens den 24 februari, samma dag som Ryssland invaderade Ukraina. På torsdagen skrev de ett gemensamt pressmeddelande om att de vill att landet får med i Nato, vilket visar att Sverige bara följer sitt östra grannlands väg, skriver insändarskribenten. Foto: Markku Ulander/AFP

INSÄNDARE. Svenska politiker har fogligt fållat in i sig Finlands tempo och avsikter i försvars- och säkerhetspolitiken. Finlands sak blev vår när Natofrågan skulle avgöras, skriver Ruben Ahlvin.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det finsk-svenska försvarssamarbetet har ansetts som ett starkt fördrag i vår del av Norden, dessutom i partnerskap med Nato.

För fem månader sedan beslutade Finland att köpa 64 stridsflygplan från USA till ett värde av cirka 100 miljarder kronor – i konkurrens med svensktillverkade Jas E Gripen.

Krigsmaterielavtal av det här slaget beräknas löpa under minst 25–30 år med uppgraderingar av bestyckning och stridsledningssystem. Finland tog genom köpet sitt första steg in i Nato.

Ett annat (billigare och lika effektivt) val hade lett till ett mycket starkt gemensamt luft- och marinförsvarsalternativ för Sverige och Finland med sina respektive unika försvarsindustrikompetenser.

Natodebatten i Sverige tog fart i och med Putins galna angrepp på Ukraina, medan Finland redan börjat kratta manegen för sin del. Därför blev Finland ledande, medan svenska politiker fogligt fållades in i Finlands tempo och avsikter. ”Om Finland går med måste även vi göra det.”

Det låter inte ens som om vi nu går till beslut på eget underlag, utan mer på Finlands (som i sin tur vilar tungt på köpet av 64 stridsflygplan från USA).

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt