Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/fira-jul-utan-julklappar-i-ar/

Insändare

Insändare. ”Fira jul utan julklappar i år”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Minska risken för att sprida coronaviruset vidare och gör samtidigt klimatet och privatekonomin en tjänst. Fira jul utan julklappar i år, skriver Alexander Forselius.

I fredags (den 20 november 2020) höll regeringen en presskonferens om julhandeln i coronatider. Den handlade om hur handeln får stryk av nedgången på grund av restriktionerna.

E-handeln ses som ett säkert alternativ, men bara om man får paketet hemleverat. Annars flyttas smittspridningen till utlämningsställen.

Men även när det inte är pandemi har julklapparna på senare tid förknippats med miljöförstöring, överkonsumtion och onödig skuldsättning. Det som för några hundra år sedan var en tradition har förvandlats till att bli en social farsot.

Denna farsot pressar föräldrar att köpa märkesjackor och Iphone-mobiler på kredit med ockerräntor för att deras barn inte ska bli mobbade när de kommer tillbaka efter skollovet. För att inte tala om allt tjat om varför vi inte har råd med den senaste tv-spelskonsolen eller datorn.

Frågan är om det kanske inte vore hög tid att år pröva att fira jul utan julklappar för första gången när allt ändå är annorlunda. Inte bara för att underlätta för sjukvården och minska risken för att sprida smittan vidare eller själv drabbas av, utan också göra klimatet och privatekonomin en tjänst.

Kanske upptäcker vi att det inte är lag på att skaffa julklappar och straffbart att fira jul utan. Eller så kanske vi till och med börjar inse att det blir lite trevligare och lugnare när man slipper allt tjat och försöka få tag i prylar som ändå blir inaktuella eller går sönder redan innan påsk.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt