Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/flera-missuppfattningar-kring-fallet-lilla-hjartat/

Insändare

Insändare. ”Flera missuppfattningar kring fallet Lilla hjärtat”

Foto: Paul Hansen

INSÄNDARE. Det finns ett angeläget behov av lagändringar för att ytterligare stärka skyddet för barn. Men det råder flera missuppfattningar om lagstiftningen i debatten efter det tragiska fallet Lilla hjärtat, skriver juristen Rasmus Almqvist Sandén.

DN:s granskning om fallet Lilla hjärtat har varit en tung läsning. Fallet Lilla hjärtat är en tragedi och ett exempel på när lagen om vård av unga (LVU), som är en skyddslagstiftning, inte garanterade ett tillräckligt starkt skydd för ett barn.

Beslutet om Lilla hjärtats familjehemsplacering upphävdes av kammarrätten, vilket innebar att hon skulle återvända till sina biologiska föräldrar. Kammarrätten menade att påfrestningen som ett barn kan uppleva till följd av ett uppbrott från ett familjehem i sig inte ska vägas in i bedömningen av om familjehemsplaceringen ska upphöra. 

Rapporteringen om fallet Lilla hjärtat avslöjar att det tyvärr finns missuppfattningar om svensk lagstiftning. Några av dessa missuppfattningar rör:

1. Barnkonventionen som svensk lag

En vanligt förekommande kommentar om fallet Lilla hjärtat är att principen om barnets bästa måste börja beaktas på allvar, särskilt med tanke på att barnkonventionen är svensk lag sedan 1 januari 2020 (se exempelvis Unicef Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralts uttalande i DN den 16 april). Svenska myndigheter har emellertid varit skyldiga att efterleva barnkonventionen sedan år 1990. Att barnkonventionen numera har status som svensk lag medför således ingen skillnad (se exempelvis Lotta Wendels artikel i Sydsvenskan den 2 januari). Dessutom finns sedan länge principen om barnets bästa i många svenska lagar, bland annat i LVU.

2. Den så kallade föräldrarätten

En annan kommentar som syns i diskussioner om fallet Lilla hjärtat är att det måste ske en begränsning av föräldrarätten i svensk lag (se exempelvis Elisabeth Dahlins debattartikel i Aftonbladet den 25 mars). Det finns dock inte någon föräldrarätt i svensk lag. Däremot har ett barn rätt till föräldrar och omvårdnad. Det är därför svårt att förstå vad som menas med att föräldrarätten måste begränsas.

3. Socialnämnden gjorde allt den kunde

Enligt uppgifter i medier lämnades två orosanmälningar in till socialnämnden angående Lilla hjärtats missförhållanden efter att hon återförenades med sina biologiska föräldrar. Socialnämnden har hävdat att myndigheten inte kunde besluta om att återigen placera Lilla hjärtat i ett familjehem på grund av kammarrättens dom. Enligt nämnden krävdes att några nya och allvarligare omständigheter tillkommit för att myndigheten skulle kunna vidta någon åtgärd. Någon bestämmelse i LVU som kräver detta finns dock inte. Denise Lagercrantz har i en insändare i DN (21 april) belyst problemet med socialnämndernas ageranden i många LVU-ärenden.

Det finns ett angeläget behov av lagändringar för att ytterligare stärka skyddet för barn. Dagens Nyheter har rapporterat om att regeringen vill införa ”lex Lilla hjärtat”.

Med lex Lilla hjärtat menas samtliga lagändringar som regeringen vill få igenom, till exempel att barnets anknytning till familjehemmet ska vägas in i bedömningen av om en familjehemsplacering ska upphöra.

Det regeringen vill har dock föreslagits flera gånger tidigare utan att det lett till några lagändringar. Den politiska viljan att genomföra dessa lagändringar, som syftar till att skydda barn, är således inte något nytt.

Frågan verkar inte ha prioriterats. Att näst intill samtliga riksdagspartier nu vill se lagändringar är positivt, men kan tyckas vara en insikt som de nått alldeles för sent.

Det återstår att se vad den utredare som regeringen nyligen tillsatt kommer att presentera. Vad det än blir är det dock för sent för Lilla hjärtat.