Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/flytta-fns-hogkvarter-till-bromma-flygplats/

Insändare

Insändare. ”Flytta FN:s högkvarter till Bromma flygplats”

Den 154 meter höga FN-skrapan i New York byggdes 1958-1952 efter Förenta nationernas bildande efter andra världskrigets slut 1945.
Den 154 meter höga FN-skrapan i New York byggdes 1958-1952 efter Förenta nationernas bildande efter andra världskrigets slut 1945.

INSÄNDARE. Det är stötande att huvudkontoret för Förenta nationerna ligger i USA som ofta vänder ryggen till internationellt samarbete. Det vore bättre att flytta FN-högkvarteret från New York till Bromma flygplats, skriver Lars Nordberg, tidigare vicedirektör vid FN i Genève.

Bromma flygplats är ett attraktivt område i en attraktiv region i ett attraktivt land. Om flygplatsen läggs ner skulle området kunna förvandlas till en global knutpunkt på rimligt avstånd från Arlanda och Sveriges framtoning som ett internationellt medvetet land framhävas.

Sveriges regering borde sondera med andra regeringar om FN:s huvudkontor skulle kunna flyttas till ett ”neutralt” land. Det är stötande att sekretariatet är förlagt till New York i ett synnerligen oneutralt land som dessutom ofta vänder ryggen till internationellt samarbete.

Sverige vore ett attraktivt alternativ. Med politiskt och ekonomiskt stöd från medlemsländer skulle vi kunna erbjuda ett nytt världscentrum i tider av ökande behov för globalt samarbete.

Ett stort antal länder har redan ambassader i Stockholm. Det nya FN skulle kunna bli ett miljövänligt arkitektoniskt mästerverk, ändamålsenligt utformat för generalförsamlingen, säkerhetsrådet och Hammarskjöldbiblioteket.

Det skulle kunna innehålla möteslokaler för små och stora sammankomster och förhandlingar och sekretariatets ledning och administrativa avdelningar med fast och tillfällig personal med stor tonvikt på utåtriktad verksamhet till gagn för allmänhet, politiker, organisationer och hela världssamfundet. Det skulle utformas som ett öppet och utåtriktat forum – inte slutet i sig självt.

Området där Bromma flygplats nu ligger skulle kunna bli ett modernt nav med sekretariatet i centrum och med bostäder, hotell, servicefunktioner och fysiska och icke-fysiska kommunikationssystem i anslutning till de centrala byggnaderna. En flytt av FN:s sekretariat från New York till Stockholm/Bromma skulle kunna bli en välbehövlig injektion för ett nytt internationellt tänkande, mer samarbetsinriktat och mer konsensuspräglat.

Även symbolmässigt skulle en sådan flytt kunna ge upphov till en ökad vilja till samförstånd och mindre konflikt mellan medlemsländerna. Sverige har med sin historiskt FN-vänliga framtoning, internationella medlingserfarenhet och organisatoriska förmåga goda förutsättningar för att driva detta förslag till verklighet –i samförstånd med likasinnade länders regeringar – utan att trampa något land på tårna.

Bromma skulle bli ett projekt som alla skulle kunna stå upp för. Stockholms stad skulle bjuda på marken och få mångfalt tillbaka i prestige och till och med ekonomiskt hållbar tillväxt. Idén är värd att vidareutvecklas.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt