Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/forbjud-storskaligt-tralfiske-i-ostersjon/

INSÄNDARE

Insändare. ”Förbjud storskaligt trålfiske i Östersjön”

Strömming – alltmer sällsynt i Östersjön, påpekar insändarskribenterna.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

INSÄNDARE. Överfiske gör att strömmingen är på väg att försvinna längs kusten i Stockholms län. Nu måste storskaligt trålfiske förbjudas i Östersjön, skriver tolv företrädare för fiske- och naturorganisationer i Stockholmsområdet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vi vill härmed uttrycka en kraftfull protest mot det storskaliga industriella fisket av strömming som bedrevs av trålfiskefartyg i Östersjön i fjol. Sådana enorma fångster av strömming befarar vi allvarligt kan skada andra fisk­bestånd i skärgården.

Fångsten av strömming för Stockholms läns yrkesfiskare (1 januari–6 april 2020) var 4,4 ton, medan trålfiskefartygens fångst för denna period var drygt 3 160 ton. Yrkesfiskare i Gävlebukten och Stockholms skärgård vittnar om en minskad strömmingsfångst med 90 procent. Fritidsfiskare kommer hem med tomma hinkar. Det fanns ingen strömming.

Följden av överfiske kan också bli en obalans mellan de olika fiskpopulationerna med ekosystemrubbningar av ytterst allvarlig natur, vilket också länsstyrelsen varnar för. Strömming är nämligen basföda för fiskarter som torsk, lax, gädda och gös.

Fram till den 16 februari i år hade ett ton strömming fiskats med passiva redskap som garn samtidigt som 4 000 ton fångats av trålare i delområde 29, där området utanför Stockholms län ingår.

Sportfiske är en viktig sysselsättning för många och ett sätt att komma ut i skärgårdsnaturen. I somras var det dock en meningslös aktivitet.

Strömmingsfiske är också en viktig resurs för många hushåll i Stockholms läns kustområden. De få kvarvarande yrkesfiskarna i skärgården finner i eskalerande takt sina fångster reducerade till nivåer under dem där fiske över­huvud snart helt saknar motiv.

En beslutad minskning av fiske­kvoten i centrala Östersjön för i år med 36 procent välkomnas, men problemet med oerhört stora uttag i lokalt anpassade bestånd i kustnära områden finns kvar. Utöver detta tillkommer flera andra problemen för strömmingen; skarpsillens och storspiggens expansion (födokonkurrenter), spiggen äter strömmingens rom, predation av säl, stora förändringar i Östersjöns ekosystem, strömmingens storleksminskning och allt tidigare könsmognad.

Därför invänder vi starkt mot ett fortsatt överdimensionerat industriellt trålfiske för innevarande och kommande säsonger.

Vi kräver ett långsiktigt hållbart fiske satt utifrån ekosystemets ramar och ett förbud för det storskaliga trålfisket. Om ett förbud mot detta inte kommer till stånd ser vi det som nödvändigt att gränsen för trålning flyttas längre ut från kusten.

Insändare.19 mars 2021 kl 05

Insändare

Joakim Jonsson, Österåkers Sportfiskeklubb, Maria Olausson, Naturskyddsföreningen i Österåker, Kristoffer Stighäll, Roslagens ornitologiska förening, Ola Nordstrand, Naturskyddsföreningen Roslagen, Patrik Bergqvist, Skeboåns Sportfiskeförening, Kennet Jonsson, Norrtälje Sportfiskare, Scott Danielsson, Naturskyddsföre­ningen i Värmdö, Ulf Zetterstedt, Naturskyddsföreningen i Haninge, Jan Holmbäck, Naturskyddsföre­ningen i Vaxholm, Lars Lindqvist, Vaxholms fiskevårdsområdesförening, Solveig Dahl, Naturskyddsföre­ningen i Tyresö, och Rolf Stohr, Tyresö fiskevårdsförening:
”Förbjud storskaligt trålfiske i Östersjön”

Svar

Så svarar du och kommenterar

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt