Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/fordela-flyktingarna-pa-lesbos-inom-eu/

Insändare

Insändare. ”Fördela flyktingarna på Lesbos inom EU”

Flytingar på den grekiska ön Lesbos sökte i fredags skydd från solen efter branden i flyktinglägret Moria.
Flytingar på den grekiska ön Lesbos sökte i fredags skydd från solen efter branden i flyktinglägret Moria. Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Att tvinga flyktingar att stanna kvar på Lesbos på obestämd tid är vare sig rätt mot dem eller mot lokalbefolkningen. Fördela flyktingarna från Morialägret till alla EU-länder, skriver Åke Johansson.

Att lösa problemet med flyktingarna från det nedbrunna Morialägret i Grekland borde inte vara övermäktigt för EU. 13.000 flyktingar fördelat på 27 medlemsländer blir cirka 500 flyktingar per land.

Det är en droppe i havet jämfört med EU:s totala befolkning och det totala antalet flyktingar i världen. Vägrar länder som Polen eller Ungern att ta emot flyktingar får de betala motsvarande summa i pengar till EU. Det är bättre än att tvinga på dem flyktingar till ett land där de dessutom inte är välkomna.

Att tvinga flyktingar att stanna kvar på Lesbos på obestämd tid är vare sig rätt mot dem eller mot lokalbefolkningen. Grekland kan inte hjälpa att landet ligger där det ligger och blir första EU-land som flyktingar kommer till.

I nuvarande akuta krissituation fordras att någon i EU (flyktingkommissionär Ylva Johansson, kanske?) snabbt slår klubban i bordet och fattar beslut, utan att frågan dras i långbänk.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt