Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/fore-detta-missbrukare-ska-inte-hjalpa-andra/

Insändare

Insändare. ”Före detta missbrukare ska inte hjälpa andra”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

INSÄNDARE. Personer som nyligen lämnat drogmissbruk tillåts utan utbildning leda kurser inom organisationer som Anonyma alkoholister. Men före detta missbrukare ska inte hjälpa andra, skriver Robert Cederholm.

Beroende är en folksjukdom, som omkring 10 procent av svenskarna enligt organisationen Anonyma alkoholister (AA) är drabbade av. I snitt är runt tre till fem svenskar i varje sjukdomsfall drabbade som medberoende. Det rör sig om barn, föräldrar, syskon, makar och makor med flera.

I USA sägs beroendesjukdomen vara den vanligaste dödsorsaken för människor under 70 år och trea totalt sett genom alla åldrar efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Behandlingen varierar och har svårt att komma upp i några högre procentsiffror tillfrisknande.

En stor andel av Sveriges sjukhussängar används till beroendesjukdomens offer i form av alkoholister, missbrukare, riskbrukare och narkomaner.

Vi har en fantastisk frivillig organisation för den här sjukdomen i form av AA och flera andra självhjälpsrörelser. Tolvstegsfilosofin som dessa använder är en av de mest framgångsrika behandlingarna för att tillfriskna från beroendesjukdomen – en sjukdom som är obotlig, kronisk, progressiv och håller i sig hela livet men som det går att tillfriskna ifrån genom att lära sig att leva i total avhållsamhet från droger. Så tack Anonyma alkoholister!

Grundarna William Griffith Wilson och Robert Holbrook Smith, som båda hade svåra alkoholproblem, möttes och upptäckte att de kunde hålla sig nyktra genom att hjälpa varandra och andra alkoholister. Grundarna kallades av vännerna oftast ”Bill W” och ”Dr Bob”.

Men det finns ett problem i att dessa självhjälpsrörelser är så amatörmässiga. Här sitter många som är nyktra men ändå beroende på sina ”vita knogar” och mår inte bra. De uppnår aldrig målet: äkta emotionell nykterhet.

Personerna som leder AA-cirklar är ofta outbildade på området, men anses ändå enligt organisationens filosofi lämpliga som terapeuter åt svårt sjuka människor. Det kallas för sponsor i självhjälpsrörelsen.

Förutom att de är outbildade formellt sett har de ofta inte själva genomgått skärselden i en egen professionell behandling. AA och systerorganisationen Anonyma narkomaner (NA) är emellertid de äldsta organisationerna inom självhjälp, och där förstår man enligt mig bäst att den personlighetsförändring som krävs för att nå äkta känslomässig nykterhet tar lång tid.

Men uppstickare som självhjälpsrörelser för narkomaner, Anonyma kokainister (CA) och DAA (Drug addicts anonymous), blir allt större. Där sätts en ära i att uppmana sjuka att göra tolvstegsprogrammet på så kort tid som möjligt och att inte fokusera på problem, utan bara prata om lösningarna.

Det finns exempel på att CA tycker personer kan tillfriskna på tre veckor och sedan bli ”halvterapeuter” (sponsor) åt andra. Det innebär att helt outbildade människor inom området som bara varit drogfria i 21 dagar får uppdraget att hjälpa andra svårt sjuka narkomaner. Man ska enligt CA inte prata om problem, jobbiga och negativa ämnen i deras möten utan bara om det positiva och vägen till framgång.

Men ser man inte problemen menar jag att man inte heller kan lösa dem och bli äkta emotionellt tillfrisknande från beroendesjukdomen.

CA är i dag större än NA i Stockholm och håller på att ta över självhjälpsrörelsebranschen där. Man kan inte bli äkta emotionellt nykter från en beroendesjukdom på någon eller några månader som CA anser. Den sjukdomen tar år att tillfriskna känslomässigt ifrån och göra den nödvändiga stora personlighetsförändring som krävs för att orka leva ett liv utan droger och trivas med det.

Än värre är det att outbildade människor inom AA, NA, CA, DAA med flera självhjälpsrörelser får en roll som terapeuter åt svårt sjuka beroende. Det finns ofta ingen professionalitet alls. De sjuka är desperata och tar det de kan få. Det är lite av amatörernas julafton i självhjälprörelserna.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt