Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/forhastat-att-avskaffa-restriktionerna/

INSÄNDARE

Insändare. ”Förhastat att avskaffa restriktionerna”

Presskonferensen i tisdags om publikrestriktionernas avskaffande med socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP). Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltog via videolänk.
Presskonferensen i tisdags om publikrestriktionernas avskaffande med socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP). Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltog via videolänk. Foto: Stefan Jerrevång/TT

INSÄNDARE. Samtidigt som restriktioner ska tas bort talar Folkhälsomyndigheten om att behålla restriktioner för icke-vaccinerade. Det visar att det är förhastat av regeringen att avskaffa restriktionerna, skriver Göran Lindgren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Regeringen hade en pressträff den 7 september när socialminister Lena Hallengren, i statsministern frånvaro, till synes stolt och förnöjd tillkännagav att regeringen beslutat att lyfta covid-19-restriktioner från och med den 29 september.

På samma presskonferens deltog Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han verkade obekväm med situationen och svarade mer oklart än vanligt på journalisternas frågor. Han verkade helt enkelt ha blivit överkörd av regeringen.

Att så har skett förstärks av statsepidemiolog Anders Tegnells senare uttalanden att Folkhälsomyndigheten överväger att föreslå regeringen att bland annat vidtaga kraftfulla åtgärder för att förmå vaccinvägrare att ändra sig och aktualiserade frågan om att att vaccinera barn – beslut som borde ha tagits redan nu.

Dessutom kanske vissa restriktioner för icke-vaccinerade måste behållas. Hur detta ska kunna genomföras övervägs. Polisiär personkontroll och bötfällning vid evenemang som tidigare omfattats av restriktioner lär krävas. Frivillighet utan konsekvenser lär inte räcka.

Det är uppenbart att regeringen fattat ett förhastat beslut i en mycket viktig fråga. Kanske har det skett för att bli av med ett problem och kunna ägna sig helhjärtat åt att portionera ut valfläsk och att hitta en lämplig kandidat till ny partiledare. Eller ville man öppna upp samhället innan statsminister Stefan Löfven avgår i november.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt