Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/fortatningen-i-stader-ar-manniskofientlig/

Insändare

Insändare. ”Förtätningen i städer är människofientlig”

Hagastaden, en nybyggd stadsdel mellan Stockholm och Solna som nästan helt saknar växtlighet och grönska, påpekar insändarskribenten.
Hagastaden, en nybyggd stadsdel mellan Stockholm och Solna som nästan helt saknar växtlighet och grönska, påpekar insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är bättre att utvidga innerstaden med människovärdiga hus och miljöer i stället för att bygga bostadshus tätt intill varandra. Förtätningen i städer som Stockholm är människofientlig, skriver Helve Tsai i Stockholmspartiet.

En promenad i nya Hagastaden på gränsen mellan Stockholm och Solna förskräcker. Höga hus står tätt.

Ingen växtlighet syns så långt ögat når, trots att forskning visar hur viktigt det är för människor i alla åldrar att se grönska i sin närhet. Det bidrar till bättre hälsa och återhämtning vid sjukdom. Efter en tid riskerar denna stadsdel att bli lika oattraktiv som miljonprogrammet ibland anses vara.

Modern stadsplanering struntar i grundläggande principer: att det ska finnas tillräckligt med ljus mellan husen, att om husen är höga och gatan smal blir det väldigt lite sol på trottoaren, att det ska finnas utrymme för barn att leka på. Är vi på väg tillbaka till den ohälsosamma stadsmiljö som var vanlig för 200 år sedan och har glömt sundhetsidealen som tillkom för 100 år sedan?

Många vill bo i innerstaden. Det kan man lösa genom att utvidga innerstaden med människovärdiga hus och miljöer. Genom att bygga ut spårbunden trafik har det exakta avståndet i kilometer mindre betydelse. Det är restiden som räknas.

En ohelig allians mellan byggherrar som vill få ut maximal bostadsyta per kvadratmeter och politiker som vill skryta med hur mycket man bygger – helst i innerstaden – skapar miljöer som är människo­fientliga. Ansvariga politiker, se över aktuella bygg­planer medan tid är!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt