Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/frigor-poliserna-for-sakerhetens-skull/

INSÄNDARE

Insändare. ”Frigör poliserna för säkerhetens skull”

Ett sätt att råda bot på polisbristen är att avskaffa polisregionerna och delegera den makt som koncentrerats till Stockholm, vilket kan frigöra stora polisära personalresurser till landets lokalpolisområden och polisområden, menar insändarskribenten.
Ett sätt att råda bot på polisbristen är att avskaffa polisregionerna och delegera den makt som koncentrerats till Stockholm, vilket kan frigöra stora polisära personalresurser till landets lokalpolisområden och polisområden, menar insändarskribenten. Foto: Mikael Fritzon/TT

INSÄNDARE. En betydande orsak till polisbristen är omorganiseringen 2015. Poliser bör frigöras för att verka på fältet och avstånden till ledningen bör förkortas. Då skulle polisen effektivare kunna upprätthålla lag och ordning, skriver Ola Korsfeldt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I media uttalar sig ledande politiker samt företrädare från polismyndigheten och polisfacket om den stora bristen på poliser i såväl yttre som inre tjänst. Enligt dem har detta bidragit till att alla gängrelaterade skjutningar och sprängningar i landets större orter i Syd- och Mellansverige är svåra att utreda.

I Rapport sade Polisförbundets ordförande Lena Nitz att polisen i Storstockholm behöver en stor mängd erfarna utredare för att kunna lösa gängkrigen där.

Enligt erfarna och kunniga polischefer jag talat med är en betydande orsak till polisbristen centraliseringen av polismyndigheten till Stockholm 2015 och bildandet av sju polisregioner.

Det har skapat en gigantisk personalbindande byråkratisk administration med bland annat en mängd chefer och kommunikatörer i polisregionernas ledningskanslier och hos rikspolisledningen i Stockholm.

Ett sätt att råda bot på polisbristen är att avskaffa polisregionerna och delegera den makt som koncentrerats till Stockholm, vilket kan frigöra stora polisära personalresurser till landets lokalpolisområden och polisområden. Detta kan i sin tur täcka en stor del av personalbehovet för polisens inre och yttre tjänst utan några omedelbara nyanställningar.

En stor del av administrationen kan skötas av civilanställda. Det dagliga polisarbetet görs ute på polisområdena och lokalpolisområdena och inte i polisregionernas ledningskanslier eller i rikspolisledningskansliet i Stockholm.

Om polisregionerna slopas, makt delegeras från Stockholm och administrativa uppgifter övertas av civilanställda förbättras möjligheterna att lösa gängkrigen. Poliser frigörs för att verka på fältet och avstånden till ledningen blir kortare. Det blir också enklare för kommun- och länsstyrelser att ha insyn i polisverksamheten.

Detta i sin tur främjar säkerheten hos medborgarna och möjliggör för polisen att effektivare kunna upprätthålla lag och ordning än i dagsläget.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt