Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ge-en-tiondel-av-lkabs-vinst-till-kirunas-utveckling/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ge en tiondel av LKAB:s vinst till Kirunas utveckling”

Statliga gruvbolaget Luossavaara-Kiirunavaara aktiebolag (LKAB) gjorde en vinst på 12 miljarder kronor till staten 2021.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Det som ibland beskrivs som Sveriges ekonomiskt viktigaste kommun har inte ens ett eget BB. Ge en tiondel av LKAB:s vinst till utvecklingen av Kiruna kommun, skriver Mikael Krekula.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Regeringen, kungen och EU:s representanter har nu lämnat Kiruna. Många nya möjligheter och visioner har uppmärksammats; den gröna omställningen, ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller, rymden och besöksnäringen.

Kiruna byggdes som en mönsterstad för drygt 100 år sedan. Konst, kultur, infrastruktur, arkitektur, idrott, utbildning och vetenskap prioriterades i samhällsbygget på den tiden. Under en period betalade också det statliga gruvbolaget LKAB skatt till den nyblivna kommunen.

Om Kiruna ska bli en attraktiv hållbar stad i framtiden behövs nya investeringar. Vi lever av ändliga naturresurser som en dag tar slut. Avsätt därför 10 procent av LKAB:s vinst i en utvecklingsfond för regionen. Under 2021 levererade det statliga gruvbolaget en vinst på 12 miljarder kronor.

Utvecklingsfonden kan användas till infrastruktur, BB, akut­kirurgi, fungerande skolutbildning, högre utbildning och nya bostäder med hållbara lösningar. Vi som bor här lever i ett samhälle som riskerar att bli ett samhälle dit de som arbetar långveckopendlar.

Kvinnor tvingas åka 11 mil till förlossning, vi har en haltande sjukvård, omsorg och skola samt en enorm bostadsbrist, vilket gör att kompetensbristen riskerar framtidens samhällsbygge. Är det inte dags att göra lite verkstad av visionerna?

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt