Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ge-enskild-firma-samma-stod-som-aktiebolag/

Insändare

Insändare. ”Ge enskild firma samma stöd som aktiebolag”

Ljudtekniker är en yrkesgrupp som ofta arbetar som enskild firma i stället för aktiebolag.
Ljudtekniker är en yrkesgrupp som ofta arbetar som enskild firma i stället för aktiebolag. Foto: Nicklas Thegerström

INSÄNDARE. Regeringen har struntat i att hjälpa en stor del av det privata näringslivet under coronakrisen. Nu måste enskilda firmor få samma stöd som aktiebolag, skriver sångaren Daniel Greayer och ytterligare 29 innehavare av enskild firma.

Under normala omständigheter skulle vi som skriver den här insändaren inte organisera oss som en grupp. Vi arbetar i olika branscher och möter skilda arbetsmarknader och utmaningar.

Det som nu förenar oss är att vi valt att driva våra företag som enskild firma. Vi har därigenom blivit diskriminerade i utformandet av det statliga coronastödet till företag. Vi kräver att vi fullt ut kompenseras för de stöd vi hittills inte kunnat ta del av.

När pandemin slog till mot Sverige i våras var regeringen snabb med att ta fram stödåtgärder, där­ibland systemet med korttidspermitteringar. Syftet var att förhindra att företag skulle bli tvungna att göra sig av med personal. Rege­ringen gjorde det även möjligt för ägare i aktiebolag att permittera sig själva.

Denna möjlighet har inte funnits för oss med enskilda firmor. Totalt kan en korttidspermittering under året innebära ett tillskott på drygt 200.000 kronor från staten för ett enmansföretag.

Man hör ofta regeringen skryta om hur korttidspermitteringarna räddat många jobb, och det tror vi verkligen att de har gjort. Att vi inte finns med i stödet kan vi inte tolka på annat sätt än att våra jobb och våra företag inte varit viktiga för regeringen att rädda.

Våra verksamheter liknar aktiebolagens. Vi är bland annat frisörer, artister, fotografer, ljudtekniker, massageterapeuter, pr-konsulter och designers som ofta hyr in oss i kontorslokaler där andra företagare som sitter i stolen bredvid oss har ett aktiebolag.

Vi som driver enskild firma betalar lika mycket i skatt och bidrar till samhället på samma sätt som aktiebolagsinnehavare. Att staten i denna kris väljer att rädda deras bolagsform och inte vår bid­rar inte bara till att vi har svårt att få ihop vår ekonomi (många står utan lön sedan mars).

Det leder dessutom till en snedvriden konkurrens där vi riskerar att slås ut. Förväntas vi kunna konkurrera med företag som helt plötsligt lyfter stöd på hundratusentals kronor?

Det pratas om oss. När centerledaren Annie Lööf nyligen höll sitt sommartal konstaterade hon att de enskilda firmorna utgör en majoritet av företagen i vårt land. Regeringen utlovar nya stöd speciellt riktade till oss, men storleken och utformandet är ännu inte presenterat.

Vi är rädda för att vi även efter att de nya stöden presenterats blir diskriminerade mot aktiebolagens möjlighet till permitteringar. Vi kan inte vänta längre nu – beskeden och pengarna borde ha kommit för länge sedan.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt