Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ge-mer-stod-till-personer-i-riskgrupper/

Insändare

Insändare. ”Ge mer stöd till personer i riskgrupper”

Folkhälsomyndighetens entré i Solna utanför Stockholm.
Folkhälsomyndighetens entré i Solna utanför Stockholm. Foto: Patrik Österberg/TT

INSÄNDARE. Vi som riskerar att drabbas extra allvarligt av att smittas av coronaviruset måste få mer hjälp. Ge mer stöd till personer i riskgrupper, skriver cancerpatienten Mikael Mangold.

Den svenska strategin för att hantera coronapandemin bygger mycket på att medborgarna ska ta eget ansvar. En del i strategin som behöver bli bättre är informationsspridning till riskgrupper.

Det behövs individspecifika råd. Vissa behöver också bli kontaktade med information om att de är i riskgrupp. 

Informationsspridningen till den bredare allmänheten har på många sätt fungerat. Då har det passat bättre med förenklade budskap: ”Stanna hemma om du är sjuk”, ”håll avstånd” och ”tvätta händerna”.

För riskgrupper är det inte lika enkelt. Är man riskgrupp om man har strålat lungorna? Är man riskgrupp ifall man fått en behandling som gör att man är känslig för syrgas? 

När man väl fått klarhet i om man är i riskgrupp uppstår nya specifika frågor. Hur skyddar man sig vid olika former av vårdbesök? Hur skyddar man sig själv samtidigt som ens barn kan gå i skolan? 

För ett år sedan fick jag ett cancerbesked och har nu, vad det verkar, trots dåliga odds överlevt en svårare form av cancer. Jag är ”mitt i livet”, med två barn, 1 och 3 år gamla. 

Precis när behandlingen avslutades drabbades världen av coronakrisen. Jag och många andra cancerpatienter som jag träffat det senaste året upplever att det har varit mycket svårt att få information.

Först och främst är det svårt att veta om vi över huvud taget utgör en riskgrupp, speciellt när råden förändrats allt eftersom fler studier av covid-19 gjorts. För att få information krävs ofta otaliga kontakter med stressade vårdanställda, som själva har svårt att hålla sig uppdaterade.

Det går inte att ta ansvar ifall man inte vet att man borde ta ansvar.

Utöver informationsspridning skulle det även behövas stöd för riskgrupper som har svårt att isolera sig. Det är svårt att hålla sig isolerad under en längre tid.

Vissa av oss kan behöva en bättre plats än hemmet för att isolera sig väl. De av oss som har barn kan behöva stöd för att skolgång ska fungera. Dessa stöd saknas också.

Jag vill påtala att jag är evigt tacksam den svenska vården. Jag har fått en fantastisk cancervård. De har gjort ett enormt bra arbete för mig och räddat mitt liv. Men i kristider är ett redan pressat och slimmat vårdsystem inte kapabelt att agera informationsspridare.

Vi som ingår i riskgrupper behöver individspecifik information, inte från vården utan från en central myndighet med ansvar för just informationsspridning. Detta hade förmodligen räddat liv.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt