Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ge-oss-rad-om-tillaten-dans-i-coronatider/

Insändare

Insändare. ”Ge oss råd om tillåten dans i coronatider”

Foto: Illustration: Rebecka Lagercrantz

INSÄNDARE. Dansen kring midsommarstången får i coronatider inte bli som den brukar vara. Folkhälsomyndigheten borde ge oss råd om tillåten dans i coronatider, skriver KI-professorn och läkaren Hugo Lagercrantz.

Folkhälsomyndigheten bör gå ut med rekommendationer om vilka midsommardanser som kan tillåtas. Givetvis får inga personer över 70 år vara med.

”Dansa i en ring”, ”Morsgrisar är vi allihopa” och ”Karusellen” när man håller i varandra är absolut förbjudna. Högst 49 personer får vara med och de måste hålla två meters avstånd mellan sig.

”Björnen sover” är okej, men den som spelar björn får inte rusa upp och gripa någon. ”Domare­dansen” kan gå an, för den ger en känsla av konsensus för myndig­hetens rekommendationer. ”Raketen” accepteras också, för då behöver man inte beröra varandra.

I ”Skära, skära havre” måste man ta bort refrängen: ”När var tar sin, tar jag min”. Däremot kan vi sjunga ”fy skam, fy skam” och rikta oss till alla Folkhälsomyndighetens kritiker, ”för ingen vill ha´na”.

En av de få sångerna som måste tillåtas är ”Små grodorna”. Folkhälsomyndigheten inser nog att förbjuda den skulle vara som att också förbjuda spriten och sillen på midsommarafton.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt