Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/gor-det-gratis-for-alla-att-skaffa-glasogon/

Insändare

Insändare. ”Gör det gratis för alla att skaffa glasögon”

Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Man kan inte göra något åt att man fötts med en synskada. Gör det gratis för alla att skaffa glasögon, skriver 11-åriga Hedda Fochsen.

Varför ska kostnader för oss som inte har perfekt syn vara så stora? Om det är fem personer i en familj, tre barn och två vuxna, som alla har glasögon blir kostnaderna stora.

De billigaste glasögonen, inklusive bågar och glas, kostar 1 200 kronor. Som tur är finns det ett bidrag för barn, men det bidraget ger bara 500–800 kronors rabatt.

Bidraget finns bara på vissa optikbutiker. Om en familj köper glasögonen från en optikbutik som inte har bidraget blir priset 6 000 kronor. Alltså kan familjen få ekonomiska svårigheter på grund av att man föddes med synfel. Det är absurt.

Jag har själv glasögon, men har gått över till kontaktlinser. För tre månaders linser kostar det ungefär 600 kronor. De senaste glasögonen jag köpte kostade 7 000 kronor. Min optikbutik erbjuder glasögonbidrag, men det blir ingen större skillnad eftersom kostnaderna redan är så stora. För linser finns inget bidrag.

Glasögon borde finansieras med skattepengar på samma sätt som sjukvården. Visst blir skatten högre, men inte om man sprider ut kostnaderna på alla skattebetalare.

Allt som man inte kan göra något åt borde vara gratis. Man kan inte göra något åt att man föddes med en sjukdom som kräver medicin eller synskada som kostar.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt