Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/gor-om-hela-valet-pa-grund-av-koerna-vid-vallokalerna/

INSÄNDARE

Insändare. ”Gör om hela valet på grund av köerna vid vallokalerna”

Bild 1 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 3
Foto: Erik Simander
Bild 3 av 3
Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Många kommuner har brutit mot vallagen när långa köer bildats utanför vallokalerna, vilket kan ha påverkat valresultatet. Ogiltigförklara valresultatet och gör om hela valet på grund av köerna vid vallokalerna, skriver Per-Ola Larsson, före detta chef för den centrala valmyndigheten, i ett överklagande till Valprövningsnämnden som han också skickat som insändare till DN.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Till Valprövningsnämnden

Överklagande av valen år 2022

Vid 2022 år val bildades vid många vallokaler mycket långa köer med timslånga väntetider. Många människor orkade inte vänta, utan gick därifrån utan att rösta. Orsaken var att kommunernas valnämnder inte anpassat vallokalerna till den nya lagen om placering av valsedlar i anslutning till vallokalen, enligt 8 kap 2 § i vallagen:

”I anslutning till ett röstmottagningsställe ska det ordnas en lämplig avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut och där väljarna var för sig kan ta emot sina valsedlar utan insyn. Om en sådan plats inte kan anordnas i anslutning till röstmottagningsstället får den i stället ordnas inne i lokalen.”

Kommunernas valnämnder borde således ha dimensionerat vallokalerna så att man hade kunnat ta emot väljarna utan köbildning. Man hade till exempel kunnat inrätta fler valdistrikt med färre väljare eller i varje vallokal anordna flera valbås där man kunde välja sina valsedlar i enskildhet. Det borde ha varit deras skyldighet, enligt 22 § i vallagen:

”I val som gäller hela landet ska varje kommun se till att det finns lämpliga lokaler som kan användas som röstningslokaler och som i fråga om lokalisering, tillgänglighet och öppethållande ger väljarna goda möjligheter att rösta.”

I alla dessa fall har de köande väljarna inte getts goda möjligheter att rösta. Valresultatet blir därför inte rättvisande. Via radion har meddelats att i ett av valdistrikten hade den sista rösten inte emottagits förrän klockan 22!

Den 12 september klockan 15.13.42 meddelade Valmyndigheten på sin hemsida att 6 252 av 6 578 valdistrikt var räknade. Denna uppenbara försening av sammanräkningen tyder också på att sammanräkningen inte varit tillfredställande. Detta visar bland annat att många vallokaler inte varit lämpliga.

Eftersom många vallokaler inte varit dimensionerade för att ta emot alla sina väljare har många kommuner inte tillämpat 4 kap 22 § av vallagen. Det har funnits för många lokaler som inte varit lämpliga lokaler som kan användas som röstningslokaler och som i fråga om lokalisering, tillgänglighet och öppethållande gett väljarna goda möjligheter att rösta.

Det har lett till otillfredsställande väntetider för många väljare. Det har varit till men för ett rättvisande valresultat.

För att vi ska få ett rättvisande valresultat anhåller jag att Valprövningsnämnden upphäver valet och förordnar ett omval.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt