Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 04:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/gor-om-nationalsangen-och-byt-ut-andra-versen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Gör om nationalsången och byt ut andra versen”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Stryk texten ”Du tronar på minnen från fornstora dar” ur den svenska nationalsången. Andra versen bör bytas ut mot en text som inkluderar svenskar oavsett ursprung, skriver Lennart Larsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Anita Enflo anknyter i ett inlägg på insändarsidan i DN (Noterat den 14 april 2021) till det Bo Karlberg skrev några dagar tidigare (insändare den 11 april). Hon tycker att han på ett tydligt sätt visar ”den herrefolksattityd, som på många ställen är så rådande i det svenska samhället och som skapar tråkiga stämningar i grannländerna”.

Hon skriver: ”Tänk om Sverige kunde sträcka ut sin hand och i all ödmjukhet stryka texten ’Du tronar på minnen från fornstora dar’ ur sin nationalsång.” Jag håller med.

Även pastor Karin Olofsdotter, Falun, vill göra om nationalsångens andra vers. Hon hade skrivit ett i mitt tycke strålande alternativ:

”Du bär våra minnen, vår framtid, vårt nu,
var än vi har rötter här på jorden.
Ja, Sverige, du sköna, vårt fosterland
är du, och jag vill leva, jag
vill bo i Norden.
Ja, jag vill leva, jag vill bo
I Norden.”

Olofsdotter har i en intervju sagt att hon anser att nationalsången ”i likhet med kungens valspråk ’För Sverige i tiden’ också borde vara i tiden”. Därför har hon sett till att ”Sverige” finns med i texten och bytt ut ”dö” mot ”bo”. Vidare inkluderar texten svenskar oavsett ursprung.

Det behövs en uppdaterad vers i nationalsången. Som det är nu tystnar jag helst när andra versen börjar.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt