Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/gor-som-norge-och-oppna-gymnasieskolorna/

Insändare

Insändare. ”Gör som Norge och öppna gymnasieskolorna”

Sedan mitten av mars studerar alla landets gymnasieelever på distans hemifrån på grund av coronaoandemin.
Sedan mitten av mars studerar alla landets gymnasieelever på distans hemifrån på grund av coronaoandemin. Foto: Beatrice Lundborg

INSÄNDARE. Sistaårseleverna på gymnasiet är redan en av de grupper som drabbats hårdast av coronapandemin. Gör som Norge och öppna gymnasieskolorna igen, skriver den blivande studenten Saga Friberg.

Under coronakrisen har Sverige utmärkt sig som ett land med en annorlunda strategi, som bygger på valfrihet och alternativa lösningar. Grannländerna däremot har valt den hårda vägen, men är nu på väg att lätta på restriktionerna igen.

I går, den 11 maj, öppnade Norge sina gymnasieskolor. Det är hög tid för Sverige att göra detsamma.

När andra länder stängt ner och infört utegångsförbud har barer, restauranger, gym och grundskolor hållits öppna i Sverige. Norge, som i stället valt att stänga samhället, lättar nu på sina restriktioner. Om detta land som infört hårdare regler än Sverige kan tillåta gymnasieelever att komma tillbaka till skolan borde vi också kunna göra det.

Dessutom har barer, restauranger och gym under hela perioden tillåtits hålla öppet i Sverige. Uteserveringar har beskrivits som problematiska, men ändå är de fortfarande tillåtna. Man börjar ju undra vad som är viktigast för Sverige - barer, gym och restauranger eller våra ungdomars undervisning?

Öppnandet av gymnasieskolorna är inte allt eller ingenting. Till exempel kan man göra ändringar i schemat så att elever inte behöver åka i kollektivtrafiken under rusningstid. 

Man kan börja med att bara tillåta treor på skolan för att eleverna ska kunna hålla större distans till varandra. Distansundervisning håller inte samma kvalitet som när den bedrivs på skolan. Därför är alla alternativa lösningar bättre än dagens situation. 

Sistaårseleverna på gymnasiet är redan en av de grupper som drabbats hårdast av coronapandemin. Det som skulle bli en vår fyllt av lycka har i stället blivit en vår av att sitta hemma och rulla tummarna.

Besvikelsen är som en kalldusch, som riskerar att öka psykisk ohälsa. Skivor, flak, baler, mottagningar och höstens reseplaner – allt är inställt.

Den allra sista månaden på gymnasiet är en viktig tid när man umgås med kompisar och lärare innan det är dags att ta farväl och kliva ut i vuxenlivet. Vi som är sistaårselever som redan drabbats hårt behöver inte ytterligare besvikelser. Vi behöver den trygghet som bara skolan kan erbjuda. 

Därför är det hög tid för de svenska gymnasieskolorna att öppna igen. Eleverna behöver tryggheten i en tid då de redan gått miste om mycket. Och om till och med Norge, grannlandet som har valt den hårdare linjen, kan öppna sina gymnasieskolor borde vi också göra det.