Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/gyllene-medelvag-styr-oss-genom-pandemin/

Insändare

Insändare. ”Gyllene medelväg styr oss genom pandemin”

Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av DN om regeringens strategi mot coronaviruset den 3 april.
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av DN om regeringens strategi mot coronaviruset den 3 april. Foto: Eva Tedesjö

INSÄNDARE. Om vi går alltför långt i vår iver att reducera risker skapar vi större problem inom andra områden. En gyllene medelväg styr Sverige genom coronapandemin, skriver Jonatan Gehandler, forskare inom risk, beslut och säkerhet.

Det är enkelt att ställa sig bakom olika mål och visioner som strävar efter ett bättre samhälle. I praktiken är det dock desto svårare att implementera dem. Inte sällan riskerar än större problem uppstå än de man tror sig lösa.

Exempelvis har nollvisionen i trafiken ett stort politiskt stöd. Men om vi verkligen ville uppnå den i närtid skulle de hundratalet liv som räddades överskuggas av de extra tusental liv som minskade resurser inom andra områden än trafiken skulle orsaka årligen.

En säker trafik är inte det enda målet som samhället strävar efter. Detta bekräftar talesättet att söka en gyllene medelväg genom att försöka beakta alla mål som samhället eftersträvar. 

Liknande nollvisionen är det enkelt att ställa sig bakom ett mål att vi ska göra allt för att minska riskerna med coronapandemin. Detta har dock också sina baksidor. Om vi går alltför långt i vår iver att reducera risker skapar vi ännu större problem inom andra områden: psykosociala risker med ensamhet, arbetslöshet eller isolering, hälsorisker av oro, reducerad frihet och inaktivitet, vilket i slutändan också kan räknas i förlorade liv.

En gyllene medelväg har, liksom alla vägar, två diken. I det ena diket finns de riskogillare som ivrigt förespråkar hårda tag och tuffa åtgärder. I det andra diket finns riskgillare som inte tycker att vi behöver bry oss alls om covid-19, och att sjukvården och drabbade nog ändå kunde klara sig på något oförklarligt sätt.

Den gyllene medelvägen går någonstans mellan dessa extremer och beaktar vilka uppoffringar som hårdare tag för med sig samt vilka åtgärder som faktiskt är nödvändiga.

Jag vill härmed ge dagens ros till regeringen, myndigheter och alla andra som, på det stora hela, på ett mästerligt sätt styr Sverige på en gyllene medelväg genom pandemin. Trots viruset får merparten av barn de hälsofördelar frisk luft och en öppen grundskola ger. Många av oss kan vara ute och njuta den frihet och de hälsofördelar våren och naturens återuppståndelse skänker.