Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/hall-folkomrostning-om-nato-pa-valdagen-i-host/

INSÄNDARE

Insändare. ”Håll folkomröstning om Nato på valdagen i höst”

Inget hindrar oss från att hålla en folkomröstning om Nato i samband med valdagen den 11 september, anser insändarskribenten.
Inget hindrar oss från att hålla en folkomröstning om Nato i samband med valdagen den 11 september, anser insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det finns ingenting som säger att Sverige måste gå med i Nato bara för att Finland gör det. Håll folkomröstning om Nato på valdagen i höst, skriver pensionären Pell Sune Westhed.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I en så viktig fråga som Nato måste svenska folket få säga sin mening. Ska partierna bestämma är det bara en handfull medlemmar som bestämmer i varje parti.

Partiledningen fattar beslut och övriga nickar med ... Det är oacceptabelt! Om opinionen i en fråga är gynnsam kan de vända kappan efter vinden. En förväntad gynnsam utveckling för ett parti kan alltså ibland gå före landets bästa.

Jag förstår inte heller varför det är en sådan brådska. Det är nog alla dessa så kallade militära expert som har skrämt politikerna.

De flesta militärer är i stort sett för ett Natomedlemskap, varför de kanske överdriver och tar i lite extra. Jag efterlyser mer eget omdöme hos politikerna.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) reser runt för att få säkerhetsgarantier. Det kan nog behövas om vi ansöker och går med i Nato.

Om vi i stället fortsätter att vara alliansfria behövs inga säkerhetsgarantier. Eftersom vi vet att alliansfriheten fungerat bra under alla år, låt oss då fortsätta på den vägen.

Det finns ingenting som säger att Sverige måste gå med i Nato om Finland gör det. Vi kan ha bra förbindelser ändå. En folkomröstning kan enkelt anordnas i samband med valet den 11 september eller senare.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt