Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/hemmet-maste-bli-en-saker-plats-att-foda/

Insändare

Insändare. ”Hemmet måste bli en säker plats att föda”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

INSÄNDARE. Ett barn eller en mor kan dö eller få allvarliga men om trenden mot oassisterade hemförlossningar fortsätter. Nu måste hemförlossning bli ett säkert alternativ att föda, skriver barnmorskan Ulla Waldenström och gynekologen Kaj Wedenberg.

”Barnet andas inte!” skriker pappan när han ringer ambulansen. Hans kvinna har just fött barnet hemma, utan någon barnmorska närvarande. Allt gick bra den här gången.

Barnet skrek för full hals när ambulanspersonalen kom. De blev så lättade att de glömde att fråga om även moderkakan hade fötts fram. Den satt fortfarande kvar i livmodern vid deras ankomst.

Kanske var det barnets smala lycka då pulsationerna, fostrets hjärtslag som ”fortplantas” i navelsträngen, kan ha fortsatt några extra sekunder och syresatt barnet. En barnmorska skulle ha noterat detta samtidigt som hon stimulerat barnet, kanske sugit rent i luftvägarna. Då hade det kanske blivit den trygga förlossning som föräldrarna önskat.

Exemplet kan vara en följd av att antalet hemförlossningar utan professionellt stöd har ökat i Sverige i år. Det visar vår förfrågan till landets hemförlossningsbarnmorskor.

Oassisterade hemförlossningar har förekommit även tidigare, men har nu ökat i omfattning. De är fortfarande få till antalet, men enbart i Skåne beräknas 10-15 kvinnor föda utan barnmorska i år mot hälften så många för några år sedan.

Hemförlossningsbarnmorskorna oroades av den diskussion som pågår i vissa trådar på nätet. Där uppmuntrar enstaka doulor kvinnorna att föda hemma utan medicinsk inblandning. De anser sig själva ha den rätta kompetensen och gör andra riskbedömningar än barnmorskor och förlossningsläkare.

Det är möjligt att oassisterade hemförlossningar fått bränsle av coronakrisen som ökat rädslan för att bli smittad av covid-19 på sjukhus. Men grundproblemet är att svensk förlossningsvård har tagit sin hand från hemförlossningar.

Det har öppnat för en verksamhet i samhällets skugga och lett till att barnmorskor i allmänhet inte vågar ställa upp för en kvinna som av olika skäl inte vill eller vågar föda på sjukhus. Barnmorskor som ändå vill stödja kvinnor i hemmet får inte tillgång till livräddande mediciner.

Det har också lett till att hemförlossning har blivit en klassfråga eftersom barnmorskan måste betalas ur egen ficka. För dem som inte har råd blir hemförlossning utan medicinsk kompetens det enda alternativet.

Om trenden mot oassisterade hemförlossningar fortsätter befarar vi en katastrof förr eller senare, att ett barn eller en mor dör eller får allvarliga men. Men så behöver det inte bli.

Eftersom kvinnor har rätt att välja var de ska föda anser vi att samhället också har skyldighet att bistå genom att göra hemförlossning till ett så säkert alternativ som möjligt. Våra argument är följande:

● Säker vård: Hemförlossning är ett säkert alternativ under de förutsättningar som tidigare gällde i Region Stockholm, exempelvis frisk omföderska med tidigare normal förlossning, närvaro av två barnmorskor och stöd av förlossningskliniken.

● Lagen: Den 1 januari gjorde Sverige FN:s barnkonvention till lag. Enligt artikel 6 är Sverige därmed skyldigt att ”till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling”.

● Få fall och låg kostnad: Utan formellt stöd från förlossningsvården, som i Sverige och Finland, är andelen hemförlossningar en per 1000 födda. Med ekonomiskt och medicinskt stöd, som i Norge och Danmark, är siffran den dubbla.

● Certifiering: För att öka barnmorskors kompetens och trygghet i samband med hemförlossning stödjer vi tanken på en frivillig kompletterande certifieringskurs.

Frågan om hemförlossning handlar också om attityder. Vi menar att inställningen att människor får ta ansvar för sina val och stå sitt kast om något går fel är ett ovärdigt resonemang för svensk förlossningsvård – när vi med små medel kan minska riskerna för mor och barn.

Vi vill framhålla att vi inte riktar någon kritik mot alla doulor som förtjänstfullt stödjer kvinnor genom förlossningsarbetet, utan mot de personer som riskerar kvinnors och barns liv genom att bortse från evidens för säker hemförlossning.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt