Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/hoga-skatter-missgynnar-nodvandigt-sparande/

Insändare

Insändare. ”Höga skatter missgynnar nödvändigt sparande”

Foto: Henrik Isaksson/Bildbyrån

INSÄNDARE. Den som spar den har är ett ordspråk som sällan varit mer relevant under coronakrisen. Men höga skatter missgynnar nödvändigt sparande, skriver Sivert Aronsson.

Hjulen har slutat rulla och de stekta sparvarna flyger inte längre obesvärat in i munnen på oss. Coronapandemin kommer ställa mångas vardag på ända, inte minst de hundratusentals som väntas förlora sina jobb.

Svensken har i allmänhet länge levt ett ganska obekymrat liv. Utbildade har oftast haft jobb, lånat billigt och konsumerat friskt. Det har i sin tur gett ytterligare fler ett jobb. 

Statens kassa har samtidigt fyllts. Relationen mellan stat och individ är ganska unik i Sverige, där staten fyller på sina lador medan individerna både uppmuntras till och faktiskt belånar sig alltmer.

Genom frikostiga ränteavdrag för allehanda lån, men hög skatt på sparande och investeringar, fås svensken att spendera och låna medan staten tar största delen av avansen. Utan att röra ränteavdragen har man i stället höjt skatten på det populära investeringssparkontot – som ett färskt exempel.

Den som spar den har är ett ordspråk som sällan varit mer relevant. Sneda incitament och en socialistisk skattepolitik innebär dock att staten tar medan individen mindre har. Och detta skänker på intet sätt en sådan trygghet som socialdemokrati annars ska borga för.