Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/hoj-panten-kraftigt-pa-flaskor-och-burkar/

Insändare

Insändare. Svar: ”Höj panten kraftigt på flaskor och burkar”

Foto: Jenerik Henriksson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Pantsystemet fungerar väl i Sverige, men skulle kunna bli ännu bättre. Återvinningen skulle öka om vi höjer panten kraftigt på flaskor och burkar, skriver Tomas Scholz.

Jag vill bemöta Sven Örns insändare (DN 21 juni 2020) om att panten på flaskor och burkar borde tas bort. Tvärtemot honom tycker jag vi borde höja panten rejält. På det sättet kan vi garantera att aluminium och plast kommer tillbaka till återvinningen.

Det är många som hellre slänger burkar och flaskor i naturen för att man inte orkar ta han om densamma. Skulle panten vara kännbar skulle garanterat alla ta vara på burken. Låt säga att panten skulle vara 10 kronor per flaska eller burk, nog skulle man värna om den?

Det är märkligt att inte fler plastflaskor har pant som flaskor för drickyoghurt. Är det fel plast eller vad beror det på?

Se hur det ser ut utomlands där inget effektivt pantsystem existerar. i många länder ligger det flaskor och burkar överallt. Nej, nog är det tur vi har panten och ett effektivt system som låter oss panta var som helst.

Ta Kroatien som dåligt exempel. Där måste man uppvisa kvitto som intygar att du köpt varan i denna butik och korrekt antal annars får du inget tillbaka. Vansinnigt!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt