Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/infor-forarbevis-for-vattenskoter/

Insändare

Insändare. ”Inför förarbevis för vattenskoter”

Kajen vid Hornsbergs strand i Stockholm den 2 juli.
Kajen vid Hornsbergs strand i Stockholm den 2 juli. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Om inte fler olyckor ska inträffa måste politikerna sätta stopp för vattenskotrarnas oreglerade framfart. Det är hög tid att införa förarbevis för vattenskoter på samma sätt som för snöskoter, skriver Elisabet Rydbeck.

Hur många dödade och svårt skadade på grund av vattenskotrar ska vi behöva läsa om denna sommar? Det har redan varit alldeles för många.

Hur är det möjligt att vi i Sverige tillåter barn utan någon kunskap om sjövett och sjöregler framföra en motordriven farkost i upp mot 130 kilometer i timmen? Det är rena vansinnet!

Eller som en uthyrare av dylika farkoster sade på tv: ”Vi får räkna med fler olyckor”. Detta måste stoppas - nu!

Det borde krävas någon form av förarbevis för att köra en vattenskoter. Sedan ett antal år måste personer som vill köra snöskoter vara minst 16 år och ha ett förarbevis, om man inte har B-körkort utfärdat före den 1 januari 2000.

Varför kan inte samma sak gälla för vattenskoter? I dag kan vem som helst över 15 år hyra en vattenskoter utan någon kontroll. Även äldre personer har tyvärr visat på sin okunskap och oförmåga att framföra dessa fartvidunder.

Tack DN för intressant artikel ”Körkort och böter stoppar fartdårar till sjöss” , som tar upp problemet i Tyskland och hur man har löst det där. Sverige behöver ju inte alltid ”uppfinna hjulet” själv, utan kan snegla på hur man gör i andra länder. Vi vet inte alltid bäst.

Har vattenskotrar över huvud taget något existensberättigande? De är i orätta händer en livsfarlig leksak.

Ämnen i artikeln

Vattenskoter
Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt