Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/infor-nya-kursplaner-i-grundskolan-i-host-trots-pandemin/

Insändare

Insändare. ”Inför nya kursplaner i grundskolan i höst trots pandemin”

Foto: Henrik Isaksson/TT

INSÄNDARE. Regeringens beslut att skjuta upp de nya kursplanerna i skolan är förhastat. De borde införas i höst – trots pandemin, skriver läraren Magnus Koraen.

Regeringen beslutade den 4 februari att skjuta upp införandet av de nya kursplaner för grundskolan som skulle ha gällt från och med i höst. Beslutet är måhända välvilligt, men dåligt och missriktat.

De nya kursplanerna var från början tänkta att införas från och med höstterminen 2020, men sköts senare upp ett år till hösten 2021. Att införandet nu skjuts upp ytterligare ett år motiverar utbildningsminister Anna Ekström (S) med att skolorna behöver få fokusera på undervisningen under pandemin. Dessutom vill man undvika att lärare träffas fysiskt för gemensamma fortbildningar.

Förändringarna i kursplanerna består i att man har rationaliserat kunskapskraven och lagt mer fokus på faktakunskaper i de lägre årskurserna. Det är förändringar som är efterfrågade och kommer att göra arbetet lättare för lärarna, särskilt i årskurs 4-6 där man ofta undervisar och sätter betyg i många ämnen.

Reformen välkomnas av de flesta. Det sena beskedet att införandet skjuts upp gör därför snarast att luften går ur många lärare som efter ett tufft år längtat efter att få blicka framåt. Kritik med den innebörden framfördes redan den 4 februari i en artikel i Skolvärlden.

När den nuvarande läroplanen infördes 2011 med ett nytt betygsystem höll skolorna mängder av möten och studiecirklar. Men den gången var det en betydligt mer omfattande reform. Det tog dessutom nästan ett år innan Skolverket hade tagit fram kommentarmaterial och bedömningsstöd i alla ämnen.

Den här gången har myndigheten lovat att ha sådana material klara redan nu i mars. Det finns alltså god tid för lärarna att enskilt sätta sig in i vad som har förändrats. Och som utbildningsministern själv konstaterar kan eventuella gemensamma fortbildningsmöten hållas digitalt.

Att regeringen tar lärarnas och skolledarnas arbetssituation på allvar är välkommet. Beslutet att skjuta upp de nya kursplanerna är dock olyckligt och kontraproduktivt.

I sociala medier luftas en stor frustration inom lärarkollegiet. Regeringen borde vara prestigelös och lyssna på den opinionen. Om vi får ett nytt besked i närtid finns fortfarande tid att införa de nya kursplanerna redan till hösten.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt