Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/informera-om-riskerna-med-vaccinen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Rapporterna om biverkningar bör lyftas fram”

Nu när det har gått ett år och det finns siffror att relatera till vore det bra att höra hur regeringen, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket ser på rapporterna om biverkningar, anser insändarskribenten.
Nu när det har gått ett år och det finns siffror att relatera till vore det bra att höra hur regeringen, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket ser på rapporterna om biverkningar, anser insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Över 90 000 rapporter om misstänkta biverkningar av vaccineringen mot covid-19 har kommit in till Läkemedelsverket. Vi får veta att det är viktigt att vi vaccinerar oss, men hur ställer sig regeringen och myndigheterna till rapporterna om biverkningarna? skriver Teresa Laurén.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ungefär ett år har passerat sedan massvaccinationen med en ny generation vacciner mot covid-19 började. På Läkemedelsverket hemsida kan man läsa att det till och med den 4 januari 2022 har inkommit och registrerats 91 314 rapporter om misstänkta biverkningar gällande de tre preparaten som har använts i Sverige.

17 111, eller 18,7 procent, av rapporterna har handlagts. Av dem finns det 8 757 rapporter om allvarliga biverkningar, eller 0,11 procent, som enligt Läkemedelsverket ”leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse.” 360 rapporter om dödsfall misstänks bero på vaccinet.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 7 757 998 människor fått minst en dos till och med den 4 januari 2022. Om vi utgår från antalet människor som fått minst en dos vaccin vilka är 7 757 998 människor, enligt Folkhälsomyndigheten, har 1,18 procent av de vaccinerade fått biverkningar. Till och med den 12 januari har 15 462 personer avlidit i covid-19, vilket motsvarar cirka 0,15 procent av Sveriges befolkning.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten framhåller att det är viktigt för samhället och individen att vaccinera sig har vi hittills inte fått någon information om riskerna med vaccinationerna medräknade, vilket är förståeligt. Det tar tid att samla in och sammanställa data.

Nu när det har gått ett år och det finns siffror att relatera till vore det bra att få veta hur regeringen, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket ser på rapporterna om biverkningarna. Hur ska man ställa sig till de 8 757 rapporterna om allvarliga biverkningar?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt