Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ingen-tredje-dos-trots-lang-vantan-i-vaccinationsko/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ingen tredje dos trots lång väntan i vaccinationskö”

Efter två år och all kritik som riktats mot hanteringen av pandemin har vi inte lärt oss hur man organiserar en så simpel sak som vaccineringen, påpekar insändarskribenten.
Efter två år och all kritik som riktats mot hanteringen av pandemin har vi inte lärt oss hur man organiserar en så simpel sak som vaccineringen, påpekar insändarskribenten. Foto: Christian Örnberg/TT

INSÄNDARE. Drop-in kön gick så långsamt framåt att jag uppmanades återkomma följande dag. Jag åkte hem utan att ha fått min tredje vaccindos.

Den dåliga organisationen visar på en likgiltighet gentemot de människor som ständigt uppmanas att vaccinera sig, skriver Barbro Weatherill.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag hade fått veta från Medhelp, en plattform för digital företagshälsa, att jag kunde ringa den 22 november för att boka tid för en tredje spruta.

Jag försökte två gånger innan jag kom fram och fick till svar att jag var placerad i kö. Jag väntade i 30 minuter och fick då veta att det inte fanns några tider men att ”det släpps tider då och då”.

En timme senare fick jag samma svar. Inget ont om Medhelp, de har hjälpt mig tidigare, men utan tider kan de ingenting göra.

Jag bestämde mig för att åka till Scandic Hotel i Infracity för drop-in mellan klockan 14 och 16. Klockan 13.30 ställde jag mig i en kö där det var cirka 20 personer före mig.

I hallen fanns en skylt där det endast stod ”Covid-19 drop-in”. Plötsligt kom det fler människor och jag hörde några tala om nummerlappar. Jag fick veta att nummerlappar delas ut längst fram.

Kön skingrades snabbt och jag fick en lapp med nummer 171. Snart förstod jag att där också fanns redan inbokade personer med medhavda nummerlappar och att drop-in vaccinering endast gällde mellan dessa redan inbokade.

Där fanns ingenstans att sitta förutom på tre ganska korta soffor som snabbt blev upptagna, så jag satte mig i trappan. Jag har svårt för att stå länge efter en misslyckad knäoperation.

I trappan satt också en man som varit där sedan klockan 11 på förmiddagen och hämtat sin nummerlapp. Trots att han varit där tidigt hade han fått nummer 134. När klockan närmade sig tre och kön till drop-in vaccineringen inte kommit längre än till nummer 134 gick jag fram till personen som ropade upp numren och frågade om det var någon mening med att vänta. Han svarade att de troligtvis inte skulle hinna med alla men att jag var välkommen tillbaka följande dag.

Jag bestämde jag mig för att åka hem utan att ha fått min tredje spruta.

Det här är en skandal. Efter två år och all kritik som riktats mot hanteringen av pandemin har vi inte lärt oss hur man organiserar en så simpel sak som vaccineringen.

Man kunde till exempel fråga arrangörerna på någon av våra stora arenor hur man gör när man på ett smidigt och snabbt sätt ska lotsa fram stora folkmassor och informera dem om vad som gäller.

Detta får pågå utan att myndigheterna verkar bry sig. Det är oförskämt, hänsynslöst och visar på en likgiltighet gentemot de människor som ständigt uppmanas att vaccinera sig!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt