Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/inget-annat-land-har-varit-sa-slappt-mot-viruset/

Insändare

Insändare. ”Inget annat land har varit så slappt mot viruset”

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor från journalister efter en presskonferens den 23 mars.
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor från journalister efter en presskonferens den 23 mars. Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Det är obegripligt att svenskar tillåts bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer utan att riskera något straff. Inget annat land har varit så slappt mot coronaviruset som Sverige, skriver Ann-Mari Lindgren.

Om jag dricker mig berusad och kör bil hem från festen har jag gjort något mycket klandervärt i allas ögon. Jag kan ju ha tur och komma hem utan större missöden, men blir jag ertappad förlorar jag körkortet och får betala böter.

Blir jag orsak till att en eller flera människor skadas eller dör får jag ett långt fängelsestraff. Men om jag utfärdar förhållningsregler för personer som kommer från högriskområden för covid-19 och har regeringen som stöd i ryggen så att reglerna följs, ja, då händer ingenting: inga böter och inga fängelsestraff.

Inget annat land har varit så slappt som vårt i hanteringen av pandemin. Sydkorea har inte heller stängt samhället, men de har jobbat intensivt med smittester och att isolera smittade.

Vi har snart lika många döda som Kinas officiella dödssiffra med en befolkning på 1,4 miljarder människor. Det är en skam.

Och vi har tredubbelt så många döda som de andra nordiska länderna tillsammans. Folkhälsomyndigheten säger att i slutänden av det här virusets härjningar kan det vara de som har flest döda, men det tror jag man ska se som ytterligare ett utslag av det dåliga omdöme som med få undantag gått som en röd tråd genom Sveriges hantering av covid-19.

Ekonomin tar regeringen med hjälp av oppositionen hand om och förefaller göra ett bra jobb, men behandlingen av pandemin är under all kritik.