Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/klimatet-behover-ocksa-experter-i-direktsand-tv/

Insändare

Insändare. ”Klimatet behöver också experter i direktsänd tv”

Den senaste tidens dagliga tv-framträdanden av Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegell (till vänster) och biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten bör bilda skola för information om klimatkrisen, anser insändarskrbenten.
Den senaste tidens dagliga tv-framträdanden av Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegell (till vänster) och biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten bör bilda skola för information om klimatkrisen, anser insändarskrbenten. Foto: Eva Tedesjö

INSÄNDARE. Coronakrisen har visat hur det är möjligt att snabbt ställa om samhället. Nu behöver även klimatkrisen regelbundna framträdanden av experter i direktsänd tv, skriver Eva Bergenstråhle.

Pandemin lär oss hur vi ska hantera klimatkrisen. Låt en kunnig och förtroendeingivande person i likhet med statsepidemiolog Anders Tegnell ge oss lektioner i tv minst en gång i veckan i hur vi ska bete oss och svara på alla våra frågor.

Samla expertis i olika konstellationer och sprid fakta och medvetenhet vecka efter vecka. Att minska utsläppen av koldioxid är lika viktigt och brådskande som att bekämpa covid-19.

En rivstart vore ett riksdagsbeslut om en årligen stigande avgift på alla koldioxidalstrande drivmedel, som samlas in för sig för att delas ut till alla medborgare en gång i månaden.

Piska och morot! Budskapet blir tydligt: Vi måste ställa om till fossilfritt.

De som är sparsamma belönas och de som slösar får betala. Somliga tjänar och andra förlorar. Låt dem som bor i glesbygd få dubbla andelar som extra hjälp till omställningen.

Detta är Klimatsvaret Sveriges program. Till en fossilfri värld måste vi skynda.