Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/klimatministern-maste-ta-till-sig-bildning-och-vetenskap/

INSÄNDARE

Insändare. ”Klimatministern måste ta till sig bildning och vetenskap”

Klimat- och energiminister Romina Pourmokhtari (L) på väg mot talarstolen på FN:s klimatmöte i egyptiska Sharm el-Sheikh på fredagen. Hon måste ändra attityd och ta till sig vetenskapliga fakta, uppmanar insändarskribenten.
Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Om alla regeringar resonerade som den svenska går vi mot en värld som vi snart inte kommer att känna igen. Nu måste klimatministern ta till sig bildning och vetenskap, skriver Per Svenningsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vår nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger i DN 31/10 att: ”... det är tillfälliga åtgärder, för att lindra den akuta situationen i Sverige. Den grundläggande ambitionen och Sveriges klimatmål gäller fortfarande.” I SVT 4/11 om koldioxidinfångning: ”Det låter lite som science fiction, men det är faktiskt inte det, utan det finns enormt mycket innovation och teknik som sker som faktiskt kan se till att vi når klimatmålen”.

Här kommer en superkort klimatkurs för vår nya klimatminister:

Klimatutsläppen pågår nu och ökar. Du representerar just nu Sverige vid COP27, den internationella klimatkonferensen i Egypten. Då duger det inte med bristande förståelse för klimatvetenskapen. De åtgärder som din regering förespråkar kan ha betydelse på lång sikt, men medan vi väntar på kärnkraft och koldioxidinfångning fortsätter våra fordon att släppa ut koldioxid från Putins och Norges fossila olja.

De ”tillfälliga åtgärder” som din regering beslutat om är att sänka den så kallade reduktionsplikten samt att dra tillbaka den förändring av jobbreseavdragen som en nära enig riksdag var överens om alldeles nyligen. Dessa ”tillfälliga åtgärder” ökar Sveriges nettoutsläpp av klimatpåverkande koldioxid med mer än 5 miljoner ton per år och är uppenbarligen en följd av att det största partiet i ert regeringsunderlag (som jag inte vill nämna vid namn) dikterat nya villkor.

Din chef, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), har visat att hon inte är mottaglig för klimatvetenskaplig kunskap. Men du som liberal kan förväntas ha större förankring i bildning och vetenskap.

I dag är Sveriges utsläpp av klimatpåverkande gaser cirka 48 miljoner ton per år. De svenska klimatmålen enligt klimatlagen innebär att utsläppen 2030 bör vara 63 procent lägre än 1990 samt att Sverige ska uppnå netto-nollutsläpp 2045. 1990 var utsläppen 71 miljoner ton. Således ska de 2030 vara 26 miljoner ton. Och 2045 noll!

Enligt EU:s regelverk ska dessutom dessa minskande utsläpp följas upp år för år. Klimatpolitiska rådet ska för Sveriges del ge tillbakakoppling på hur väl regeringens politik linjerar mot målen.

Problemet med ditt uttalande om att ”Sveriges klimatmål gäller fortfarande” är att det vittnar om bristande förståelse för på vilket sätt just koldioxid påverkar klimatet. Varje ton räknas! Om du tänker dig att det är okej att utsläppen 2030 når ”målet” har fortfarande ett antal miljoner ton släppts ut ovanför kurvan.

Antag att vi fortsätter att släppa ut 48 miljoner ton per år till 2030 (även om din regering vill öka utsläppen ytterligare), och sedan som liksom ett trollslag når ”målet”, så har vi ändå släppt ut uppemot 50 miljoner ton mer än om vi följt den kurva som lagstiftningen syftar till. Och för 2030–2045 skulle samma logik ge ett par hundra miljoner ton extra.

Ditt regeringsunderlag må hävda att Sverige är en tusendel av världen, och att vad vi gör inte har någon betydelse. Men om alla tusendelarna resonerade på samma sätt går vi mot en värld som vi inte kommer att känna igen.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt