Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/kop-in-bussar-till-vaccinering-mot-covid-19/

Insändare

Insändare. ”Köp in bussar till vaccinering mot covid-19”

Köer till vaccinering mot svininfluensan 2009 i Vårby i Huddinge söder om Stockholm.
Köer till vaccinering mot svininfluensan 2009 i Vårby i Huddinge söder om Stockholm. Foto: Andreas Apell

INSÄNDARE. Så länge coronaviruset härjar fungerar det inte att fylla vårdcentralerna med väntande människor. Köp därför in bussar till den kommande vaccineringen mot covid-19, skriver Ingrid Fekkes.

Om det skulle komma ett vaccin mot covid-19, vilket vi väl alla hoppas på, hur ska vi då kunna vaccinera oss om vi måste hålla ett avstånd på ett par meter mellan varandra? Och hur kan vi få den årliga influensasprutan eller annan behövlig vaccination? 

Så länge viruset härjar och smittar fungerar det inte att fylla vårdcentralernas väntrum och korridorer med väntande människor. Vaccinationsbussar skulle lösa problemet. Sådana finns redan på sina håll.

Regionerna skulle kunna beställa flera sådana bussar. Om det finns tillräckligt många i varje region, kan de flyttas bland annat mellan vårdcentralerna, där det också finns fler skickliga sjuksköterskor.

Prio ett är att ett vaccin kommer fram. Prio två är att vårdpersonalen får det skydd de behöver. Sedan kan det bli bråttom – om vi har lite tur. Det kan vara idé att skrida till handling i god tid.

Jag utgår ifrån att ett så stort vaccinationsprogram genomförs med värdighet och respekt. Jag har en spöklik minnesbild av enorma köer utomhus i skymningen i samband med svininfluensan.

Sådant hoppas jag att vi slipper. Alla måste få chansen att komma och vaccinera sig.

Beställ flera vaccinationsbussar redan nu! Sverige har en framstående fordons- och verkstadsindustri med många resurser som kan tas i anspråk.