Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/krav-att-alla-skolor-undervisar-pa-svenska/

INSÄNDARE

Insändare. ”Kräv att alla skolor undervisar på svenska”

Foto: Henrik Isaksson/TT

INSÄNDARE. Det är obegripligt att en friskolekoncern får använda svenska skattepengar för att hålla lektioner på ett främmande språk. Staten borde kräva att alla lektioner i den svenska skolan ska ske på vårt modersmål, skriver C-G Pernbring.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I Sverige har vi skatte­finansierade, privata friskolor som finansieras via skolpengen. Många av dessa skolor drivs som aktiebolag, och flera ägs dessutom av riskkapitalbolag i utlandet.

Det betyder att massor av skatte­pengar lämnar landet. Är det försvarbart och rimligt?

Borde inte föräldrarna själva få betala för utbildningen på dessa skolor? Så fungerar det vanligtvis i utlandet. Skattefinansierade privata friskolor via en skolpeng existerar inte i övriga Europa.

En av dessa skolkoncerner är Internationella engelska skolan (IES). Skolan har vuxit ordentligt under de senaste åren. På IES är engelska det språk som används mest i undervisningen.

Givetvis bör alla svenska skolor ha vårt modersmål som första arbetsspråk i klassrummen. Eller ska vi så småningom införa engelska som officiellt språk i Sverige?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt