Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/krav-att-maklare-redovisar-bostadsratters-ekonomi/

INSÄNDARE

Insändare. ”Kräv att mäklare redovisar bostadsrätters ekonomi”

"Kinesiska muren" på Thomsons väg i bostadsområdet Rosengård i Malmö.
"Kinesiska muren" på Thomsons väg i bostadsområdet Rosengård i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Den exekutiva auktionen av en bostadsrättsförening i Malmö visar att köpare måste få en bättre bild av riskerna. Kräv med lagstiftning att fastighetsmäklare redovisar bostadsrättsföreningarnas ekonomi och kommande underhållsbehov, skriver Signe Nilsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Många blir illa berörda av de människor som förlorar sina investeringar när ”Kinesiska muren” i Malmö, bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2, på grund av misskötsel ska säljas på exekutiv auktion av Kronofogden och därefter ombildas till hyresrätter.

Men faktum är att det var medlemmarna själva som indirekt lät det ske genom att de misslyckades med att avsätta en dålig styrelse. Det kan hända i alla bostadsrättsföreningar eftersom kunskapen kring vad boendeformen innebär hos många är så låg.

Jag vill ta upp några vanliga missförstånd och ge förslag på lärdomar vi kan dra av detta sorgliga exempel:

Tre vanligt förekommande missuppfattningar kring bostadsrätter är (1) att man ”köper en lägenhet”, (2) att styrelsen liknas vid en ”form av hyresvärd” och (3) att avgiften ”jämförs med hyra i en hyresrätt”. Inget kan vara mer fel.

För det första köper man bara rätten att nyttja lägenheten genom ett medlemskap i en förening. För det andra är styrelsen bara en representant av medlemmarna själva. För det tredje kan avgiften liknas vid ens egna pengar eftersom man är delägare i den bostadsrättsförening man betalar avgiften till.

Bostadsrätter är en boendeform som ställer högre krav på ansvarstänkande än att till exempel äga sin egen villa. Detta kan låta förvånande. Men den generella okunskapen om detta är utbredd om vilka risker man tar.

Hur många av de som köper en bostadsrätt har egentligen sett över årsredovisningen och tagit reda på vad man ska leta efter? Nej, de flesta förutsätter i blindo att allt ska vara i sin ordning.

Jag skulle vilja se två saker hända som en följd av det olyckliga exemplet med ”Kinesiska muren” i Malmö:

● Det första är ett ökat engagemang i Sveriges bostadsrättsföreningar – att medlemmar sätter sig in i sin förenings ekonomi, underhållskostnader och skötselplaner och ser över om det sitter lämpliga personer i styrelsen som kan sköta uppdraget.

● Det andra är att det vid försäljningar skulle bli lättare för spekulanter att få en bild av föreningens ekonomi. En spontan idé är ökade lagkrav för mäklare att redovisa föreningens underhållsplaner och genomförda samt kommande renoveringar, men jag efterlyser fler konkreta förslag och en diskussion kring ämnet.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt