Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/krav-att-regeringen-andrar-sin-strategi/

Insändare

Insändare. ”Kräv att regeringen ändrar sin strategi”

Statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens den 29 maj.
Statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens den 29 maj. Foto: Paul Hansen

INSÄNDARE. Att lägga en stor del av ansvaret för krishanteringen på enskilda individer och företag fungerar inte. Det är dags att svenskar kräver att den svenska regeringen ändrar sin strategi, skriver Maria Dahl och Per Nyström som är bosatta i Australien.

I mars reagerade Australiencoronaviruset med en ”lockdown” – samhället stängdes. Undantagstillstånd infördes. Folksamlingar fick bestå av högst två personer. Fyra lagliga anledningar fanns att vistas utomhus: motion, handla mat och andra nödvändigheter, arbete eller utbildning.

Barer, gym och andra lokaler där folk kunde samlas stängdes. Restauranger kunde vara öppna, men endast för beställningar.

Vad gör man i ett stängt land? Det är faktiskt ganska mysigt. Tiden går sakta. Dagarna blir likadana. Man har ingen aning om vilken veckodag det är.

Privatekonomiskt har det inte varit några problem. Småföretagare får nästan 20 000 kronor i månaden som kompensation, samma ersättning som anställda som inte kan arbeta.

Dokumentet ”Hammaren och dansen” publicerades. Bland annat ställdes frågan vad man gör om man möter en fiende man inte vet något om. Stannar och slåss – eller springer?

Samtidigt gick Sverige sin egen väg. Dödsfallen började ta fart. Den 17 april publicerades en intervju med den tidigare statsepidemilogen Johan Gisecke. Nu fick australier reda på vad Sverige gör. Men hur kunde Gisecke vara så tvärsäker att den svenska strategin var den rätta?

Australien håller nu på att öppnas, men samhället blir aldrig som förr. Nya företag har blommat upp och mer flexibla sätt att driva företag på har slagit rot. Vården är bättre förberedd. De flesta har en app i mobilen som varnar för viruset. En ny normalitet har inträtt.

Nu är det dags att även Sverige tar viruset på allvar. Att lägga en stor del av ansvaret för krishanteringen på enskilda individer och företag fungerar inte. Strategin ”hammaren och dansen” fungerar däremot. Kräv att regeringen slår till med hammaren!

Om de åtgärder som vidtas under sommaren inte är tillräckliga kan en andra influensavåg komma till hösten. En folksamling på 50 människor är precis vad viruset behöver för att ”superspridning” ska kunna ta fart. Och när det händer blir det inte bara gamla som dör.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt