Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/krav-munskydd-av-alla-i-kollektivtrafiken/

Insändare

Insändare. ”Kräv munskydd av alla i kollektivtrafiken”

Bussresenär i Stockholm i somras.
Bussresenär i Stockholm i somras. Foto: Stina Stjernkvist/TT

INSÄNDARE. Det är visserligen svårt att använda munskydd, men det är uppenbarligen ännu svårare att hålla avstånd. Kräv munskydd av alla i kollektivtrafiken för att stoppa spridningen av coronaviruset, skriver Anna-Karin Wase.

En andra coronavåg var väntad. Vården visste att behovet av tester för aktiv sjukdom skulle mångdubblas under hösten. Ändå tvingas sjuka människor köa i timmar för att kunna testa sig. Varför har inte tillräcklig kapacitet skapat under det lugnare halvår som gått? Vem tar ansvar?

Influensa och virussjukdomar smittar mest innan de bryter ut. Därför behövs munskydd i kollektivtrafiken. Det är periodvis stor trängsel, vilket framgår av övervakningskameror i tunnelbanan. Folk som inte känner sig sjuka kan inte stanna hemma från jobbet och hinner smitta många på sin resa.

De kan smitta dem som arbetar med äldre som går till jobbet utan symtom och inte använder skyddsutrustning – för den behövs ju inte när man inte har symtom – enligt Folkhälsomyndigheten. Hur länge ska Folkhälsomyndigheten få trotsa vetenskap och sunt förnuft?

Det är visserligen svårt att använda munskydd rätt, men det är uppenbarligen ännu svårare att följa rekommendationer om att hålla avstånd. Det festas och trängs i affärer och på krogar. Dessa oansvariga personer blir inte så sjuka själva men dödar indirekt sårbara personer genom att de bidrar till smittspridningen.

Jag tillhör själv riskgrupp och bor tillsammans med son som reser kollektivt till jobbet. Han har nu smittats av covid-19. Hur håller man avstånd i en tvårummare?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt