Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/kreml-myser-at-var-stravan-efter-hallbarhet/

INSÄNDARE

Insändare. ”Kreml myser åt vår strävan efter hållbarhet”

Det är ingen angenäm sits vi har försatt oss i, i vår strävan efter en förment hållbarhet, anser insändarskribenten.
Det är ingen angenäm sits vi har försatt oss i, i vår strävan efter en förment hållbarhet, anser insändarskribenten. Foto: Pontus Lundahl/TT

INSÄNDARE. Råoljepriset är för tillfället det högsta på tre år och de europeiska gaspriserna har stigit med 300 procent sedan årsskiftet. Enligt EU:s klimatpolitik anses kärnkraft inte vara hållbar. Den inställningen är ohållbar och måste reverseras, skriver Sivert Aronsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vintern närmar sig och med den kyligare väder. I år lär det tyvärr bli än kymigare än vanligt – om man inte sitter i Kreml och myser.

Råoljepriset är för tillfället det högsta på tre år och de europeiska gaspriserna har stigit med 300 procent sedan årsskiftet. I södra Sverige nådde elpriset nyligen en ny rekordnivå samtidigt som Karlshamns oljekraftverk länge gått på högvarv, ett verk som annars endast tas i bruk i absoluta nödfall.

Blickar vi utåt så är läget inte mycket bättre. I Storbritannien tog bensinen nästan slut. När olje- och gaslagren är låga, liksom vatten­nivåerna i magasinen, lär inte situationen ljusna när höstens mörker lägger sig.

Det är ingen angenäm sits vi har försatt oss i, i vår strävan efter en förment hållbarhet. Där koldioxidfri kärnkraft avvecklats har i stället kol och oljekraft utvecklats.

Ingen är gladare över det än ministären i Kreml som inte bara kan räkna hem friska oljemiljarder utan snart också ett snabbgodkännande av gasledningen Nord Stream 2, med vilken de kopplar strypgrepp på Europa.

EU:s klimatpolitik vilar till stor del på den så kallade taxanomin, enligt vilken kärnkraft inte anses vara hållbar. Den inställningen är ohållbar och måste reverseras.

Snabbavveckling av kärnkraften är en björntjänst åt klimatet och en gåva till Moskva.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt