Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 01:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/kritikerna-maste-lagga-fram-skarpa-forslag/

Insändare

Insändare. Svar: ”Kritikerna måste lägga fram skarpa förslag”

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens om coronavirusets spridning i landet.
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens om coronavirusets spridning i landet. Foto: Jonathan Nackstrand/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är oklart vad kritikerna till den svenska strategin mot spridningen av covid-19 egentligen vill. Nu måste kritikerna för sin egen trovärdighets skull lägga fram skarpa förslag, skriver Björn Eriksson.

Svar på insändaren av Johan Lundqvist om den svenska strategin mot coronaviruset och svaret av Eva Lindberg i DN (båda publicerade den 7 maj 2020):

Jag efterlyser en mer konkret nivå på diskussionen när det gäller alternativa åtgärder som framförs av professorer, doktorer, ledarskribenter och andra än alllmänna formuleringar ”mer strikta restriktioner”, ”isolering”, ”trycka ner smittan”.

Allt som oftast refereras till vad som gjorts av andra länder som Taiwan, Sydkorea, Norge, Danmark och Finland, dock utan att mer konkret presentera vad det skulle innebära för Sverige med tanke på hur smittspridningen ser ut nu i olika delar av landet. Jag tycker att det skulle vara positivt om det någon gång i detta flöde av krav och önskemål om annorlunda hantering blir en större konkretisering i de alternativ som föreslås. 

Själv lever jag i något som kan rubriceras med Folkhälsomyndighetens rekommendationer extra plus, som bland annat innebär följande:

Jag håller bättre handhygien än någonsin. Jag håller mer än två meters avstånd till människor jag träffar. Jag umgås inte inomhus med barn och barnbarn. Jag umgås inte inomhus med vänner.

Jag åker inte hiss med någon som inte ingår i familjen. Jag handlar inte oftare än absolut nödvändigt. När jag handlar väljer jag affärer där det går att undvika kassaköer. Jag besöker inte på barer och restauranger.

Jag går inte till Friskis & Svettis. Jag reser inte kollektivt. Jag åker inte bort på övernattningsresor. Jag går promenader och tar då fysiskt avstånd till de jag möte och passerar.

Jag har nu konkretiserat vad som ingår i mitt arbete att trycka ner smittspridningen. Då tycker jag det är dags att debattörer som får plats i medierna också tar steget full ut i att konkretisera vad som fattas. Om n vill vara en del av lösningen, försök då att lägga skarpa förslag.