Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/kungen-anvande-privata-medel-for-att-kopa-bilen/

Insändare

Insändare. Svar: ”Kungen använde privata medel för att köpa bilen”

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har under coronakrisen befunnit sig befinner sig på Stenhammars slott i Södermanland.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har under coronakrisen befunnit sig befinner sig på Stenhammars slott i Södermanland. Foto: Kungl. Hovstaterna

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är felaktigt att påstå att kungen köpt en bil för pengar från statskassan. Vid privata inköp använder kungen således helt privata medel som ej har någon koppling till riksdagens anslag, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kjell Forsström hävdar i en insändare i DN (18 maj 2020) att Kung Carl XVI Gustaf köpt en bil för pengar från statskassan. Detta är felaktigt.

Riksdagens anslagsmedel kan ej överföras till kungafamiljens privata tillgångar och får ej heller finansiera privata investeringar.

Vid privata inköp använder kungen således helt privata medel som ej har någon koppling till riksdagens anslag.