Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/kungens-kop-av-lyxbil-visar-att-monarkin-ar-foraldrad/

Insändare

Insändare. ”Kungens köp av lyxbil visar att monarkin är föråldrad”

Den 4 april höll kung Carl XVI Gustaf ett tv-sänt tal om coronakrisen.
Den 4 april höll kung Carl XVI Gustaf ett tv-sänt tal om coronakrisen. Foto: Sven-Åke Visén/SVT

INSÄNDARE. Det är provocerande för hans undersåtar att kungen köper en lyxbil för två miljoner kronor mitt under coronakrisen. Carl XVI Gustafs agerande visar att monarkin är föråldrad, skriver Kjell Forsström. 

Jag frågade en god vän till mig, en socialdemokrat, vad det beror på att folket ger Socialdemokraterna så högt betyg under coronakrisen. Han svarade att det är kutym att folket ställer upp bakom sitt regeringsparti. Skulle man ha gjort det om till exempel Sverigedemokraterna suttit i regeringsställning?

Själv kan jag för mitt liv inte begripa hur man kan ge Socialdemokraterna så högt betyg när mer än 3.500 människor, många äldre, avlidit. För mig som pensionerad trafikpolis är en eller två omkomna ett misslyckande.

Som om detta inte vore nog läser jag att kungen på sin födelsedag gett sig själv en ny bil värd nästan 2 miljoner kronor. Pengarna tar han från statskassan, det vill säga det svenska folket, samtidigt som människor kämpar för sin överlevnad att försöka klara vardagen.

Detta visar med all önskvärd tydlighet att vi inte behöver denna föråldrade institution som kallas för kungahuset.