Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lar-dig-punktregeln-for-att-bli-ratt-vaccinerad/

Insändare

Insändare. ”Lär dig punktregeln för att bli rätt vaccinerad”

Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Alla som ska vaccineras bör få rätt information för att slippa covid-19 och en biverkan i form av en axelskada när sprutan tas. Lär dig punktregeln för att bli vaccinerad på rätt sätt, skriver läkarna Martin Fahlén och Leif Gothefors.

Vaccinering av en befolkning är en av de mest effektiva medicinska åtgärderna för att förebygga smittsamma sjukdomar. Tvekan inför att bli vaccinerad bottnar bland annat i rädslan för biverkningar.

Oftast tänker man kanske på vad själva vaccinet kan ställa till med, men väl så viktigt är det som kan undvikas av vaccinatören. Mottagaren av vaccinet kan själv bidra till säkerheten genom att sätta sig med vinklad arm och låta handen gripa över höften (A i bilden).

Då syns överarmens deltamuskel (rödmarkerad) bäst, vilket är viktigt för vaccinatörens val av punkt och stickets djup. Vaccinet ska hamna mitt i denna muskel där den bekläder överarmen.

Den som blir vaccinerad kan själv hjälpa till genom att hålla handen vid höften, skriver läkarna Martin Fahlén och Leif Gothefors.
Den som blir vaccinerad kan själv hjälpa till genom att hålla handen vid höften, skriver läkarna Martin Fahlén och Leif Gothefors. Foto: Tecknare: Martin Fahlén

Nålen ska bilda en rät vinkel mot armen vid en punkt (X) som är belägen mitt emellan två anatomiska landmärken. Det ena som är axelns benutskott (B) känner vaccinatören av med sitt pekfinger och det andra som är platsen för muskelns fäste (C) nås med tummen.

I Vårdhandboken beskrivs ett annat sätt att hitta en säker punkt. Vi har förordat en variant som är en evidensbaserad metod för att undvika axelskadan Sirva (Shoulder injury related to vaccination administration). Denna ovanliga, men bekymmersamma biverkan från skuldran beror på att nålen stuckits in för högt upp på armen så att vaccinet hamnat i en slemsäck (grönmarkerad) och skadat trånga utrymmen för senor och nerver.

Vi har tidigare beskrivit Sirva och vaccinationsmetoden i Läkartidningen (2017 och 2020). Samma information med förklarande bild bör finnas i någon broschyr eller hemsida hos till exempel Sjukvårdsupplysningen 1177 i stället för många föga instruktiva eller missvisande bilder vi sett i medier.

För den som vacklar i sitt beslut om man ska vaccinera sig eller ej är det viktigt att känna till att säkerheten kan beaktas i alla led från produktion av vaccin till att det hamnar rätt i muskeln och att man i det sista steget själv kan vara delaktig. När vårdgivaren låter mottagaren av vaccin bli grundligt informerad och därmed ägare av proceduren som om det vore en beställning släpper en stor del av eventuellt motstånd och deltagandet kommer att bli bättre.

Man ska med andra ord lära ut hur man vaccinerar även till dem som ska bli vaccinerade för att så många som möjligt ska slippa såväl covid-19 som Sirva. Lika självklart som vi lärt oss regeln om att hålla två meters avstånd, vilket resulterat i det nya ordet tvåmetersregeln, kan vi inför alla nödvändiga vaccinationer använda punktregeln som en uppmaning.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt