Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 22:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-60-plussare-ga-fore-yngre-i-vaccinationskon/

Insändare

Insändare. ”Låt 60-plussare gå före yngre i vaccinationskön”

Låda med vaccindoser mot covid-19.
Låda med vaccindoser mot covid-19. Foto: Kurt Desplenter

INSÄNDARE. Det är märkligt att alla som är yngre än 70 år klumpats ihop i en enda prioriteringsgrupp för vaccinet mot covid-19. Låt 60-plussare gå före yngre i vaccinationskön, skriver Margareta Thyrell.

Enligt Folkhälsomyndigheten ingår alla som är 18–69 år och inte ingår i någon riskgrupp i prioritetsgrupp 3 för covid-19-vaccination. Hur kan man klumpa ihop alla dessa i en enda grupp?

Man bör åtminstone skilja ut de som är 60–69 år eftersom dessa löper större risk att dö eller bli allvarligt sjuka i covid-19. Eller ska en 65–åring hamna på samma köplats som en 18-åring? Vid säsongsinfluensavaccination räknas alla över 65 år som en riskgrupp och är därför prioriterade.

I Storbritannien har man tio prioritetsgrupper som baseras på ålder – ju högre ålder, desto högre prioritet. Och man planerar att vaccinera 14 miljoner människor fram till den 15 februari.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt